Dagens PS

Företagare andas ut efter besked från regeringen

företagare regeringen
Svenska företagare som fått återkrav från Tillväxtverket på korttidsstödet andas nu ut efter ett besked om en lagändring från regeringen. (Foto: Unsplash.com)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 10 juli 2021Publicerad: 10 juli 2021

Svenska företagare som fått återkrav från Tillväxtverket på korttidsstödet andas nu ut efter ett besked om en lagändring från regeringen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens Industri berättar att företagare som blivit återbetalningsskyldiga av det statliga korttidsstödet får en chans till och kan andas ut efter ett nytt besked från regeringen.

Regeringen ändrar nämligen lagen om stöd vid korttidsarbete, framgår det i tidningen som hänvisar till promemorian, där det står följande:

“Den nya lagen ska alltså möjliggöra för de arbetsgivare som brustit i sin anmälningsskyldighet och blivit återbetalningsskyldiga att ändå få slutligt stöd”.

“Möjligheten att lämna in en ny anmälan om avstämning föreslås gälla för preliminärt stöd som godkänts av Tillväxtverket under perioden 16 mars 2020 till 30 juni 2021. Tillväxtverkets beslut om återbetalning måste ha vunnit laga kraft och ha bedömts på basis av att arbetsgivarens tidigare anmälan kommit in för sent”, förklarar Di.

Styr upp rutinerna på Tillväxtverket

I promemorian får Tillväxtverket, som hanterar ansökningarna om korttidsstöd, även nya rutiner som gör att företagen slipper bli återbetalningsskyldiga direkt av stödet.

Myndigheten ska först gå ut med ett föreläggande och pålysa om att företagens avstämning inte lämnats in i rätt tid innan återkrav blir aktuellt.

Den nya lagen föreslås träda i kraft 1 januari 2022.

Andreas Åström, näringspolitisk chef på arbetsgivarorganisationen Almega, anser att företagen nu får “upprättelse”, säger han till Di.

“Vi är väldigt nöjda med åtgärden från regeringens och riksdagens sida. Bagatellartade missar har lett till helt drakoniska konsekvenser för vissa företag. Därför är det glädjande att de nu kommer att kunna få besluten omprövade”.

Andreas Åström är dock fortsatt kritisk till de långa handläggningstiderna på Tillväxtverket och hoppas att regeringen även tar tag i det problemet.

Läs även: Jubla, företag – ni får rätt mot Tillväxtverket!

Läs mer: Tusentals fast i Tillväxtverkets kö – “agerar bödel”

Läs också: Krögare: “Tillväxtverket har satt många i knipa”

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS