Huvudstadsregionen hårdast drabbad av coronakrisen, konstaterar Anna König Jerlmyr (M).

ANNONS

På en presskonferens i dag, torsdag, summerade Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr hur hårt pandemin slagit, och hon konstaterade att situationen är ”värre än it-bubblan år 2001 och finanskrisen år 2008” och att ”Stockholm befinner sig i en recession”.

Mest utsatt är tjänstesektorn där sex av tio företag ser dramatiska nedskärningar framför sig.

”Stockholm står i vanliga fall för 25 procent av antalet sysselsatta i riket. Men nu ser vi att 50 procent av alla varsel och 30 procent av alla permitteringar i Sverige sker i Stockholm. Det här är en mycket allvarlig situation. Inte bara har Stockholmsregionen blivit först och mest drabbad av virusspridningen utan det gäller också de ekonomiska konsekvenserna”, säger finansborgarrådet, som befarar att arbetslösheten kan komma att rusa till 13,5 procent nästa år och som citeras av flera medier, däribland Sveriges Radio.

Finansborgarrådet spår att skatteunderlaget nu kan rasa med 1,7 miljarder kronor bara i år på grund av pandemin, uppger TT.

Men trots det avfärdar Anna König Jerlmyr skattehöjningar. Hon tror i stället på kompensation från staten för skattebortfallet.

ANNONS
ANNONS

På presskonferensen medverkade även landshövding Sven-Erik Österberg och finansregionråd Irene Svenonius (M), som även de konstaterade att det ekonomiska läget för Stockholmsregionen är historiskt ansträngt.