Företagare som inte gör det här riskerar att åka på en tuff, ekonomisk smäll.

ANNONS

Dagens Industri (obs, inloggning krävs) skriver hur viktigt det är för företagare att förhandla fram ett äktenskapsförord vid en eventuell skilsmässa.

Det blir företagarens försäkring om äktenskapet går i kras och egendomen ska fördelas mellan makarna.

”Jag tycker att man kan se äktenskapsförordet som en hemförsäkring. Bara för att jag har en hemförsäkring tror jag inte att huset ska brinna ned, men om det gör det så har jag försäkringen”, säger Molly Malm, jurist på Avtal 24, till tidningen.

Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan parterna om vad som är enskild egendom vid en bodelning. Det fastställer vad som är egen egendom och det kan till exempel handla om aktier i ett bolag.

Det går även att göra alla tillgångar till enskild egendom, vilket Per Näsman, jurist och gruppchef vid Familjens jurist, förklarar i Di oftast är enklare. Många väljer att göra så här i början av äktenskapet och ändrar sedan på spelreglerna, vilket gör ”mer av egendomarna till giftorättsgods”, säger han i artikeln.

Särskilt för företagare är det viktigt att komma ihåg betydelsen av ett äktenskapsord för att exempelvis slippa ”köpa ut sin ex-partners aktier i bolaget” för att undvika att han eller hon står som delägare i företaget, framhåller Di och understryker att det är en mer viktigt om du som företagare driver bolaget med andra personer.

Var även uppmärksam på att du som företagare kanske måste ändra äktenskapsförordet över tid om bolagsstrukturen förändras. Om det inte sker kan fel aktier stå som egendom, betonar Per Näsman.

ANNONS
ANNONS

Det är Skatteverket som tar emot det undertecknade äktenskapsförordet från makarna, där bådas underskrifter givetvis krävs.

Och rådet från experterna på området är att ta hjälp av en jurist när avtalet ska signeras. I synnerhet om det finns stora tillgångar. Allt för att det inte ska bli fel.

Undersök även om ett testamente behöver upprättas vid dödsfall, tipsar juristerna i Dagens Industri.