Den tidigare S-finansministern ifrågasätter ”varför just entreprenörer ska erhålla skatteförmåner”.

ANNONS

Enligt Erik Åsbrink, som var finansminister i Sverige för Socialdemokraterna 1996-1999, har det skapats ett ”skattefrälse” i Sverige.

Det säger han till Dagens Industri (obs, inloggning krävs) och menar att behovet aldrig varit så stort som nu för en skattereform. Dagens skattesystem gynnar entreprenörer, menar han, och anser att följden blir att klyftorna och utanförskapet ökar och att detta bidrar till att spä på den socioekonomiska oron.

”Användandet av fåmansbolag som med 20 procent skatt på utdelning mot cirka 60 procent skatt på löneinkomst skapar ett nytt skattefrälse. Förr behövde den skattebefriade adeln åtminstone stå för en motprestation – soldater och ryttare. Det slipper dagens skattefrälse”, säger Åsbrink till Di.

Han ser en stor orättvisa med skatteförmånerna på kapitalinkomster jämfört med skatten på arbetsinkomster och menar att systemet, som det är utformat, enkelt kan rundas av redan välbeställda grupper i samhället.

ANNONS
ANNONS

”Många av fåmansbolagsägarna är ingalunda entreprenörer. Ytterst måste man ifrågasätta varför just entreprenörer ska erhålla skatteförmåner”, anser Erik Åsbrink, som enligt artikeln i dag är styrelseledamot, föredragshållare och skribent.