Dagens PS

Coronaviruset skjuter småföretagen i sank

Småföretagen får ta emot smällar ifrån coronaviruset.
Jonas Carlsson
Jonas Carlsson
Uppdaterad: 16 mars 2020Publicerad: 16 mars 2020

Alltfler storföretag säger upp personal i spåren av Coronaviruset. Men för småföretagen kan det vara ännu värre. ”Desto mindre företaget är, desto mindre är också motståndskraften”, menar Småföretagarnas riksförbund.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Resebranchen och besöksnäringen uppges drabbas extra hårt av coronaviruset.

”Det ser jätteilla ut. Det har gått så fort. Och ju mindre företaget är, desto mindre är också motståndskraften”, säger Erik Sjölander, vice ordförande Småföretagarnas riksförbund till SvD Näringsliv.

Erik Sjölander drabbas även personligen. Besöken till hans restaurang har rasat på bara några dagar.

”Jag är delägare i en restaurang i centrala Stockholm. I onsdags hade vi 150 lunchgäster, i torsdags 100 och i fredags 50”, säger han till SvD Näringsliv.

När evenemang inte längre får bestå av fler än 500 personer, drabbas även småföretagare inom den här branschen. SVT har pratat med företagaren Ulf Irestad som har 21 stycken anställda inom sitt eventbolag. Han tvingas nu säga upp en stor del av sin personal och har inga uppdrag inplanerade de kommande sex månaderna.

”Vi har aldrig varit med om något liknande”, säger Ulf Irestad till SVT Nyheter Stockholm.

Precis som för Ulf irestad verkar många småföretagare få problem inom den närmaste framtiden. Sajten Affärer i norr skriver att 42 procent, alltså ungefär fyra av tio småföretag tror att de kommer påverkas av coronaviruset de kommande sex månaderna

”Det är tydligt att de ekonomiska effekterna av coronaviruset drabbar även små företag. Eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag är det avgörande att regeringens insatser bygger på deras förutsättningar, inte bara de stora exportföretagens, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, som gjort undersökningen, till sajten.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS