Dagens PS

Arbetsmarknadsministern underkänner LAS-förslag

las
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Arkivbild. (Foto: TT)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 01 juni 2020Publicerad: 01 juni 2020

Eva Nordmark underkänner det förslag till ändringar i LAS-lagen som presenterades idag. “Det är en kraftig slagsida till arbetsgivarens fördel”, säger arbetsmarknadsministern. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Utredningen utannonserades i samband med januariavtalet 2019 och presenterades idag av Justitierådet Gudmund Toijer.

Till DN säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S):

“Det är en väldigt stor balans till arbetsgivarnas fördel: Stora möjligheter till undantag från turordningsreglerna, långtgående möjligheter för småföretag med mera. Det finns en hel del förslag som gör att arbetsgivaren skulle få mer makt.”

I januariavtalet stipulerades att lagförslaget ska ska vara en bas för en ny LAS-lag om inte arbetsmarknaden själva kommer överens om en separat lösning.

Nyamko Sabuni vill att förslaget genomförs

Eva Nordmark tror att januaripartierna kan komma överens om en lösning som inkluderar justeringar av det nuvarande förslaget om inte näringslivet och fackförbunden själva gör en uppgörelse.

“Med tanke på de krav vi har på att balansen ska upprätthållas så kommer det inte att vara det här förslaget. Vi kommer att behöva justera det och ta in synpunkter från olika remissinstanser”, säger hon till DN.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill dock att det nuvarande förslaget genomförs om inte parterna på arbetsmarknaden kommer överens, skriver SVT

ANNONS

Läs mer: De nya LAS-reglerna: Detta vet vi hittills

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS