Dagens PS

Kapitalchefen: Skatter gör att Sverige hamnar efter

Klas Tikkanen, operativ chef för riskkapitalbolaget Nordic Capital säger att det svenska skattetrycket gör att Sverige är på väg åt fel håll
Klas Tikkanen, operativ chef för riskkapitalbolaget Nordic Capital säger att det svenska skattetrycket gör att Sverige är på väg åt fel håll. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 feb. 2023Publicerad: 08 feb. 2023

Vårt skattetryck gör att Sverige hamnar efter andra länder när det gäller kunskapsintensiva jobb, de problem vi har med bostäder försvårar också rekrytering.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Klas Tikkanen, operativ chef för riskkapitalbolaget Nordic Capital säger att det svenska skattetrycket gör att Sverige är på väg åt fel håll, det rapporterar Tidningen Näringslivet.

280 regioner i 31 länder

Under flera år har Nordic Capital stöttat framtagningen av ett index för utbredningen av kunskapsjobb i Europa som forskningsinstitutet European Centre for Policy Reform and Entrepreneurship gör.

Kunskapsjobb är enligt Nordic Capitals definition de jobb som finns inom kunskapsintensiva industrier, inom bland annat forskning och utveckling, läkemedelsindustrin samt inom avancerade informations- och kommunikationsjobb.

I mätningen ingår 280 regioner i 31 europeiska länder och det senaste indexet från 2022 visar att Sverige kryper bakåt, det gäller även Stockholmsregionen, som sjunkit från plats två till fyra.

Nu har storstadsregionerna Bratislava, Budapest och Prag högre koncentration av kunskapsjobb än Stockholm.

Låg politisk risk

“De länder som har ekonomier som är på uppåtgående kan man beskriva som att de går från klarhet till klarhet vad gäller både lagstiftning och myndigheternas och politikens arbetssätt. Det innebär att företagare vågar investera och jobbtillväxten ökar”, säger Klas Tikkanen till TN.

ANNONS

Han menar att kunskapsjobbens framväxt hänger ihop med lägre skattetryck och låg politisk risk, han påtalar det regelkrångel som kommer med företagande i Sverige och det han kallar för en irrationell lagstiftning med högre skatt än andra länder.

Han säger att vi till stor del har en arbetskraft som inte matchar efterfrågan på arbetsmarknaden och påtalar att vi även har problem med bostäder, något som ytterligare försvårar rekrytering.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Anders Borg varnar: “Vi blir omkörda”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS