Scandic spår vinstskräll i andra kvartalet

Uppdaterad: 10 juni 2022Publicerad: 10 juni 2022
Scandic kvartalet
Hotellkedjan Scandic kom på torsdagskvällen in med en så kallad omvänd vinstvarning. (Foto: TT)

Hotellkedjan Scandic kom på torsdagskvällen in med en så kallad omvänd vinstvarning och räknar med bättre resultat än väntat i andra kvartalet.

ANNONS
ANNONS

Bolaget skriver att det förväntar sig en “mycket stark resultatutveckling under årets andra kvartal drivet av en kraftigt förbättrad hotellmarknad i kombination med hög effektivitet, kostnadskontroll samt ett antal engångsrelaterade poster”.

Scandic gör nu bedömningen att nettoomsättningen för andra kvartalet blir 5,2-5,4 miljarder kronor.

“Justerat EBITDA förväntas uppgå till 1 000-1 100 MSEK, vilket är en betydligt högre resultatnivå än bolagets tidigare förväntningar”, framgår det i pressmeddelandet.

Under andra kvartalets två första månader har hotellmarknaden haft rejäl medvind och Scandic räknar med att den positiva utvecklingen håller i sig även i juni.

Därav den omvända vinstvarningen.

“Scandics genomsnittliga intäkt per tillgängligt rum (RevPAR) var i april och maj i linje med motsvarande månader 2019, vilket var ett rekordår för Scandic. Koncernens beläggningsgrad uppgick i april och maj till 55 respektive 65 procent. De genomsnittliga rumspriserna har fortsatt att förbättras under kvartalets två första månader och var högre än under motsvarande period 2019”, skriver Scandic.

Scandics kvartalsresultat förväntas även vara positivt påverkat av erhållna statsstöd om cirka 60 miljoner kronor främst hänförligt till Danmark och Tyskland.

Där till bedöms resultatet påverkas positivt med drygt 100 miljoner kronor av intäkter från avtalet med norska staten om beredskap för boende för flyktingar från Ukraina.

Scandic släpper sin delårsrapport den 15 juli.

Läs även: Upplagt för uppgång i SAS och Scandic Hotels

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.