PS-BAROMETERN – här sammanställer vi svaren från Dagens Fråga. Vad tycker läsarna egentligen om nyhetsveckan som gått?

ANNONS

I skrivande stund har 2707 av Dagens PS läsare valt att avlägga en röst i våra dagliga frågor. Nyhetsveckan var något seg, men frågorna desto mer intressanta.

I måndags handlade frågan om samhällsklyftorna. 72 procent av de 319 svarande upplever att klyftorna växer – en upplevelse som verkar gå i linje med SVT:s granskning av hela landet, där gapet mellan rika och fattiga ökat i 275 av 290 kommuner.

Tisdagens fråga handlade om så kallade ”influencers”, den moderna tidens sociala medie-kändisar som ofta gör reklam för produkter i bilder och videor på den egna kanalen. ”Liter du på influencers?” frågade vi läsarna – och fick ett rungande nej tillbaka. Kanske saknar de nya ”kändisarna” riktig genuinitet:

I onsdags frågade vi om ni läsare är nöjda med er pensionssparande, en fråga där redaktionen trodde att opinionen skulle vara lika splittrad som i frågan ”Var det rätt låt som vann?” efter Melodifestivalen. Något förvånande var det knappa 70 procent av 298 som svarade nej, klart fler än väntat.

Torsdagens fråga var veckans mest populära, då över 900 svarade: ”Ska det vara förbjudet att tigga?”, på anledning av att Eskilstuna kommun redan tagit steget och förbjudit tiggeri. Drygt 86 procent svarade ja, och lägg därtill de knappa 5 procent som röstade ”bara på vissa platser” så är det fler än nio av tio läsare som vill ha något typ av förbud. Frågan är om det är rätt väg att gå?

ANNONS
ANNONS

Veckans sista fråga var nästan lika engagerande som torsdagens: ”Är det okej med bar överkropp utanför stranden?”. 896 röstade, och 73 procent svarade nej. Det är helt klart så att det finns samhällsnormer som bestämmer vad som är ”okej” för sommarens varmaste dagar.