Med 72.605 artiklar toppar fotbollsstjärnan och affärsmannen Zlatan Ibrahimovic statistiken med hästlängder som den mest omskrivna idrottsprofilen mellan oktober i fjol och september i år.

ANNONS

Tvåan på listan, avgående fotbollsförbundskaptenen Erik Hamrén, står sig slätt i en jämförelse med den engelska Premier League-klubben Manchester Uniteds stjärnförvärv. Hamrén förekommer i 29.008 artiklar.

Det här rapporterar TT och konstaterar att endast fyra kvinnor figurerar bland de mest omskrivna personerna i den svenska idrottsvärlden.

Att Zlatan är den stora stjärnan som får mest massmedial uppmärksamhet förvånar ingen – Zlatan har dominerat listan alla sex år som den funnits och i år är han mer överlägsen än någonsin.

Det är medieanalysföretaget Retriever som tillsammans med TT står bakom listan och Eva Olofsson, som 1989 disputerade med avhandlingen ”Har kvinnor en sportslig chans”, menar att inte särskilt mycket har hänt på jämställdhetsområdet i Sport-Sverige.

”Resonemanget i dag är likadant. Man blir bedrövad. Det är klart att det har hänt saker sedan dess, men inte så mycket som man trott och hoppats”, säger Eva Olofsson, i dag pensionerad forskare, till TT.

Hon har tryckt på hos Svenska fotbollförbundet i ett försök att få till stånd en förändring. Det är där som medierampljuset är som mest skevt, menar hon, då herrfotbollens lyfts fram medan damfotbollen får stå åt sidan.

”Enda chansen att bryta mönstret är om idrotten själv beslutar sig för att göra en extra satsning på damlandslaget så att kvinnorna kom upp i paritet med herrlandslaget. Första steget måste tas av idrotten”, säger Eva Olofsson i artikeln.

Förra året låg sju kvinnor på 20-i-topplistan. I år är det endast fyra kvinnor som får utrymme där. Dessa är simmerskan Sarah Sjöström på fjärde plats och som återkommer i 17.089 artiklar.

Ett par snäpp ned, på sjätte plats, kommer skidåkerskan Charlotte Kalla. Hon är med i 13.990 artiklar under mätperioden.

ANNONS
ANNONS

Lotta Schelin, som spelar i damlandslaget i fotboll, är på åttonde plats då hon förekommer i 12.704 artiklar. Och Svenska damlandslagets förbundskapten Pia Sundhage är på plats tio – hon är med i 10.855 artiklar.

Annars är det alltså gubbigt överlag med 16 manliga sportprofiler och med den så kallade fotbollsikonen Zlatan Ibrahimovic allra högst upp på medietronen.

LÄS MER: ”Zlatan mest omskriven igen” [TT / SVT Sport] ›