Stockholms parkeringar gör vinst på 170 miljoner

Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 13 sep. 2019
stockholm-parkering-christian-rockberger3
Christian Rockberger är vd för Stockholm Parkeringar. Arkivbilder. (Foto: TT/Montage)

Stockholms kommunala parkeringsbolag gick förra året med 170 miljoner kronor i vinst, men trots det har antalet parkeringsplatser minskat drastiskt de senaste åren.

ANNONS
ANNONS

Det rapporterar Dagens Industri. Stockholm Parkering heter bolaget som ansvarar för kommunens parkeringsplatser.

Bolaget redovisade en rekordomsättning om 600 miljoner kronor för 2018, och ett rörelseresultatet om 173 miljoner kronor, vilket var nytt rekord. Marginalen skrevs till sanslösa 36 procent.

Trots det goda resultatet har antalet platser minskat: 12.000 platser har försvunnit på fem år, samtidigt som antalet bilar i staden har ökat med 30.000, enligt artikeln.

Men Christian Rockberger, vd för Stockholm Parkering, säger att man har pågående investeringar för 1,7 miljarder kronor, och ytterligare 700 miljoner kronor i planerade projekt.

”För staden har det varit en god affär att ha ett parkeringsbolag, och genom att bedriva parkeringsrörelse göra de här investeringarna”, säger han till DI.

Sveriges största privata bolag heter Aimo Park, tidigare Q-Park. De har 300.000 parkeringsplatser över hela landet, och omsatte förra året 1,2 miljarder kronor – men gjorde en mindre vinst än kommunens bolag, då rörelseresultatet landade på 143 miljoner kronor, enligt artikeln.

ANNONS
ANNONS