Dagens PS

Ny rapport: Äldre chefer mår prima och är laddade

Sex av tio chefer som är 60 plus sprudlar av energi för jobbet och nästan tio av tio känner djupt engagemang för sitt arbete. (Foto: Pixabay)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 21 dec. 2022Publicerad: 21 dec. 2022

Sex av tio chefer som är 60 plus sprudlar av energi för jobbet och nästan tio av tio känner djupt engagemang för sitt arbete.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det här visar en ny undersökning från Sveriges chefsorganisation Ledarna, som du kan ta del av i sin helhet i länken längst ner i artikeln.

Äldre chefer dominerar i Sverige och det finns fler av dem än i andra europeiska länder, vilket på sitt sätt är jackpot för arbetsgivarna då denna grupp även verkar ha mer ork än sina yngre kollegor och inte alls känner sig lika emotionellt eller kvantitativt belastade som unga chefer.

“Att de äldre cheferna mår bättre och är tryggare i sin yrkesroll än sina yngre kollegor beror nog främst på deras erfarenhet. Men tyvärr upplever många chefer att det finns ett bäst före datum på dem. Två av tio chefer som är 60 år eller äldre menar att de ansetts som för gamla vid en rekrytering eller befordran”, säger Anki Udd, ledarskapsutvecklare Ledarna och rapportförfattare, i ett pressmeddelande.

Utmaningen: Att rekrytera nya ledare

Bara var fjärde chef i Sverige är under 40 år, medan de äldre ledarna är många och de planerar också i mindre utsträckning att lämna sitt jobb, framgår det.

“Det gör att vi står inför stora pensionsavgångar och behovet av att rekrytera och behålla nya chefer är stort inom många verksamheter och branscher”, konstateras det i rapporten.

De är dessutom mer medvetna om vad som förväntas av dem och känner sig inte utmattade i lika hög grad som yngre chefskollegor.

ANNONS

“De äldsta cheferna är den grupp som mår bäst mentalt. Det har sannolikt att göra med lång erfarenhet och stor trygghet i yrkesrollen. Detta kan kontrasteras mot hur chefer i åldersgruppen 36–44 år rapporterar hur de mår. I den åldersgruppen har man i högre grad än övriga saknat ork och energi hela eller en stor del av tiden samt varit känslomässigt utmattad hela eller en stor del av tiden”, framgår det bland annat i undersökningen.

Läs hela rapporten: Unga chefer – precis som alla andra? En jämförelse mellan chefer i olika åldersgrupper

Läs även: Varannan chef: 8 timmars arbetsdag inte optimalt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS