Dagens PS

Näringslivet rasar mot astronomisk skattesmäll

På bild: finansminister Magdalena Andersson (S). (Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 16 jan. 2017Publicerad: 16 jan. 2017

Regeringen, med finansminister Magdalena Andersson (S), vill komma åt den lukrativa banksektorn med ett nytt lagförslag som man kallar ”bankskatten”. Men när höjdare inom näringslivet nu tar del av upplägget får politikerna svidande kritik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Det är ett riktigt dåligt skatteförslag som helt missar målet”, säger Günther Mårder, vd för Företagarna, till Dagens Industri.

Anledningen till sågningarna är att den nya lagen skulle drabba långt fler än bara banker och andra företag med finansiell verksamhet som huvudverksamhet. Enligt Di skulle förslaget innebära att alla företag som sysslar med krediter, avbetalningslösningar eller försäkringar i samband med köp omfattas.

Drabbas gör alltså både e-handelsföretag och elektronikkedjor, för att nämna några, och enligt Skatteverkets beräkningar kommer över 318.000 företag omfattas. Framför allt småföretagare pekas ut som de stora förlorarna.

”Den slår extremt mycket bredare än vad man kunde tro när man hör namnet. Skatten drabbar alla som har någon omsättning av en finansiell tjänst, och det är det många som har”, säger Johan Fall, chef för Svenskt Näringslivs skatteavdelning, till tidningen.

Med den nya skatten hoppas regeringen dra in upp till 7 miljarder nya skattekronor per år.

MISSA INTE: Rasande miljardär får historisk skattesmäll  >

LÄS ÄVEN: Kickad bankdirektör gör husklipp  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS