Dagens PS

Elbrist kan skjuta upp Microsofts Gävlevision

Kraftledning
Microsoft har köpt upp 130 hektar mark för de kommande serverhallarna (Foto: TT).
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 18 nov. 2019

Efter sommaren meddelade Microsoft att företaget köpt upp mark i Gävle och Sandviken. Nu varnar dock aktörer i närområdet för att projektet kan ta längre tid att genomföra än man först räknat med. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är Svenska Dagbladet som har talat med elbolag i regionen som flaggar för att projektet kan bli en långlivad historia. Totalt köpte Microsoft upp mark i Gävle och Sandviken för 269 miljoner kronor i efter sommaren, i en stor satsning på moderna och hållbara serverhallar.

Men att serverhallarna kommer att dra mycket el gör att det finns en risk för att elnätet kan behöva byggas ut:

”Det här handlar om betydligt högre effektnivåer än vad vi får tillhandahålla. Det är därför Vattenfall, som äger regionnätet, ska bygga ut det”, säger Håkan Jönsson, vd på Gävle Energi, till Svenska Dagbladet.

Kan kräva nya kraftledningsgator

Vattenfall, som alltså är Microsofts närmaste samarbetspartner, räknar med att det kommer ta flera år att få rätt tillstånd och att bygga ut elnätet. Om man dessutom behöver bygga nya kraftledningsgator kommer projektet att ta ännu längre att genomföra.

”Om Svenska Kraftnät vill bygga en helt ny större kraftledningsgata får de räkna med att tillståndsprocessen kan ta 8–10 år”, säger Håkan Jönsson.

Även om det inte finns något fast slutdatum för satsningen kommer Vattenfall att börja bygga ut elnätet, i takt med att Microsoft etablerar projektet, berättar Markus Fisher, kommunikationsansvarig på Vattenfall.

”Vi kommer totalt att bygga i flera år”, säger han till Svenska Dagbladet.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS