Bröderna Gilanpour gick mot strömmen och satsade på  miljöteknikbolaget Mellifiq. ”Utan våra föräldrar hade vi inte varit här”, säger Behrang Gilanpour.

ANNONS

Deras bolag Mellifiq är spe­cialiserat på rening med hjälp av ozonteknik, som är en effektiv och miljövänlig reningsprocess.

Rena avloppsvatten

De håller nu även på att bygga en pilot­anläggning för rening av medicinrester – som ska filtrera avloppsvattnet på Alingsås reningsverk. Detta sedan läkemedelsrester är svårnedbrutna och reningsverk inte är byggda för att fånga upp res­terna.

”Men i takt med att det har uppmärksammats vilken påverkan resterna har på vattenlevande djur och väx­ter, och i slutänden på oss människor, samtidigt som det pratas om ökade krav på bran­schen, är det allt fler som vän­der sig till oss för att hitta ’mission impossible-lös­ningar’”, säger Behrang Gilanpour till Di.

Bröderna har många kunder inom till exempel läkemedels- och livsmedelsindustrin och företaget, som omsatte 62 Mkr 2019 och gjorde en vinst på 5,7 Mkr, har även utsätts till Gasellföretag fem år i rad.

Vänt uppåt

Så har det inte alltid sett ut.

När bröderna tog över bolaget mitt under finanskrisen 2008 hade företaget som då hette Ozonetech inte lika goda siffror att visa upp, där miljon­belopp hade pumpats in i teknikutvecklingen utan framgång.

Hjälp av föräldrar

Men skam den som ger sig och efter att bröderna fick hjälp av sina föräldrar att komma på fötter var det bara att gasa på.

”Utan våra föräldrar hade vi inte varit här. Pappa belånade huset i Karlstad där vi växte upp för att vi skulle kunna satsa på något som då bara var en vision. Han trodde verkligen på oss, på ett sätt som jag är osäker på om jag själv skulle göra om mina barn sa att de ville satsa på ett bolag som hade misslyckats i 15 år”, säger Behrang Gilanpour.

Läs mer: Gasellföretagen har skapat 296.000 jobb

ANNONS
ANNONS