Regeringen vill höja lönegolvet för arbetskraftsinvandrare, men branschföreträdare varnar för att det kan göra att företag tvingas slå igen.

ANNONS

Migrations- och integrationsminister Anders Ygeman (S) anser att lönegolvet för arbetskraftsinvandrare måste höjas ordentligt men branschföreträdare varnar för att det skulle göra att många måste lämna Sverige, det skriver Tidningen Näringslivet.

”Bakgrunden är att vi sedan den moderatledda regeringen införde världens mest liberala arbetskraftsinvandring har tagit emot en bra bit över 200 000 arbetskraftsinvandrare, varav majoriteten i yrken där det inte råder någon brist eller som är okvalificerad arbetskraft. Dessutom har det funnits ett omfattande missbruk, säger Anders Ygeman till Tidningen Näringslivet.

Han tycker att moderaternas förslag på 80 procent av medianlönen, 27 000–28 000  är en rimlig nivå.

Enligt branschföreträdare skulle en höjning av lönegolvet leda till att var tionde arbetskraftsinvandrare inom teknik och en fjärdedel av alla inom vården och nästan alla inom besöksnäringen skulle tvingas lämna landet.

”Det här är medarbetare som många företag står och faller med, så det är mycket bekymmersamt”, säger Almegas chefsekonom Patrick Joyce till Tidningen Näringslivet.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare – rätt eller fel? [Dagens PS]