Enligt ansvarige huvudentreprenören har företaget där de inblandade personerna jobbar ”bra kompetens”.

ANNONS

SVT:s Uppdrag granskning berättar om Hells Angels-banden till ett omfattande vindkraftsprojekt utanför Härnösand.

Det handlar om två personer varav den ena är chef för ett företag som har hand om bygget av vindkraftparken. Han är, enligt Uppdrag granskning, suppleant i företaget Hells Angels AB. Han är också dömd för flera brott, däribland grovt rån, framgår det.

Ytterligare en annan person involverad i projektet uppges vara fullvärdig medlem i Hells Angels.

Den personen jobbar för huvudentreprenören, som i sin tur anlitat företaget med chefen som har kopplingar till Hells Angels.

Bakgrunden till att företaget fått uppdraget med vindkraftparken är enligt huvudentreprenören att det finns ”bra kompetens” i bolaget. Företaget, som ska ha anlitats tidigare, ”levererar bra”, heter det.

Chefen dömd för bland annat grovt rån

Men enligt SVT:s Uppdrag granskning har det förekommit hot från huvudentreprenören, det vill säga där en fullvärdig Hells Angels-medlem arbetar och som anlitat det andra företaget med Hells Angels-koppling. Det är dock inte bekräftat att hoten har något samband med Hells Angels.

Stefan Lundberg, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, är inte förvånad när han får höra om Hells Angels inblandning i det stora vindkraftsprojektet:

ANNONS
ANNONS

”Man behöver inte hota folk eller skjuta knäskålarna av dem, det räcker med det här våldskapitalet. Det är klart för de inblandade att det finns ett mc-gäng i periferin här, det kan göra att man kanske inte driver sina fordringar som man annars skulle göra”, säger han.

UG berättar att det aktuella vindkraftsprojektet, vars mål varit att bli en av Europas största vindkraftparker, kantats av problem. Småföretagare som arbetat i miljardprojektet vittnar om att de blivit lurade på miljoner och jobbat gratis i månader. Åklagare utreder dessutom miljöbrott. Och ”en djup ekonomisk konflikt” finns mellan de ansvariga för projektet, enligt SVT.

”Uppdrag granskning kan berätta att ett 30-tal företag i dag har obetalda räkningar på minst 60 miljoner efter att ha anslutit sig till vindkraftbygget.”