Byråkratin fortsätter hos Tillväxtverket. Från måndagen kan företag ansöka om nytt korttidsstöd hos myndigheten. Samtidigt sitter över 5 000 företag fast i den interna interna kön av ärenden som ska slussas vidare till förvaltningsrätten i Stockholm.

ANNONS

Med 265 extra miljoner kronor lovar regeringen att handläggningstiden på kritiserade Tillväxtverket ska snabbas upp.

Trots löftet sitter omkring 5 200 av nästan 7 350 företag fortfarande fast i byråkratidjungeln.

”Det finns företag som har väntat i över tre månader. Och då ska man veta att Tillväxtverket är skyldigt att skyndsamt överlämna överklagan­det vidare till domstolen – i normalfallet inom en vecka”, säger Torbjörn Gra­nevärn, chefsjurist på Visita, till Di. 

Kräver tillbaka pengar

Ofta handlar överklaganden om att Tillväxtverket kräver tillbaka det stöd som har betalats ut. Markus Hög­lund, ägare av Mjölby Stads­hotell, var sex dagar sen med företagets avstämning.

”Det tog nästan fem måna­der för Tillväxtverket att komma fram till att vi ska straffas med 542 000 kronor för att vi var en vecka sena med avstämningen”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Myndigheten lägger även till andra ersättninsgavgifter, vilket leder till stor frustration.

”Har Tillväxtverket själva hittat på att de ska agera bödel, eller är det styrt från regeringen? Ingen förstår varifrån direktiven kommer”, fortsätter Markus Höglund.

Provocerande beteende

Han får medhåll av Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

”Ur ett företagarperspek­tiv är det, lindrigt uttryckt, provocerande.”

Enligt en Di-källa är det svårt för företagen att vinna målen om korttidsstöd. Det är i princip bara dödsfall eller allvarlig sjukdom som behandlas som godtagbara skäl för avstämningar som lämnas in efter sista datum.

Läs mer: Företagarna: Rimligt att krisstöden justeras

ANNONS
ANNONS