Dagens PS

Han erbjuder dig 12,5 miljoner i lön – skattefritt

miljoner lön
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman erbjuder en drömlön på 12,5 miljoner och noll öre i skatt till konsulter som hjälper honom med megaprojektet Neom. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 15 okt. 2022Publicerad: 12 okt. 2022

Saudiarabiens kronprins letar med ljus och lykta efter talanger globalt och lockar med en lön på motsvarande 12,5 miljoner kronor – och noll öre i skatt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det pågår ett rad stora projekt i Saudiarabien varav ett dussintal rör fastighetsutvecklingar.

Ett av dessa och mer påkostade skrytbyggen, som ingår i planen om en förvandling av landets sociala och ekonomiska reformer, är Neom-projektet.

The Wall Street Journal uppger att kronprins Mohammed bin Salman inte prutar på förmånerna till smarta, globala chefer och konsulter som hjälper honom att förverkliga drömmen.

“Kungariket rekryterar utländska chefer för att leda nya industrier – turism, teknik och underhållning – som tills nyligen var i stort sett obefintliga i riket”, skriver tidningen.

Du behöver inte skatta för drömlönen

Med lockrop om årslöner på 1,1 miljoner dollar, omkring 12,5 miljoner kronor, och noll öre i skatt hoppas kronprinsen knyta till sig de bästa i projektledarna i världen.

Vid sidan av det här har Saudiarabien, enligt WSJ, lättat på restriktionerna för kvinnor och underlättat resandet till landet, som är världens största oljeexportör och givetvis har gott om pengar.

Det ska sägas att motståndare till kronprinsens grandiosa projekt fängslas.

ANNONS

Öken förvandlas till skidort och mycket, mycket annat

Apropå lönen som Saudiarabiens kronprins nu erbjuder globalt till rätt talanger, så är den högre än vad vd:arna får på USA:s 3 000 största börsnoterade företag, enligt data MyLogIQ som tidningen hänvisar till.

De amerikanska toppcheferna hade en snittlön på “bara” 830 000 dollar i fjol, drygt 9,4 miljoner kronor, vilket kan jämföras med de 12,5 miljoner i svenska kronor som stjärnskotten får av den saudiska kronprinsen.

Dagens PS har tidigare berättat med hänvisning till Bloomberg att megaprojektet Neom väntas kosta enorma 500 miljarder dollar (5 600 miljarder kronor) och att öken – mot alla odds – ska omdanas till en högteknologisk stadsregion.

Neom beskrivs i termer som paradis där invånarna ska kunna åka skidor och simma till jobbet. Det ingår dock att bo i en diktatur med högst begränsade mänskliga rättigheter.

Läs även: Olja: Kan Saudiarabien producera fler fat per dag?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS