Stödet för ett svenskt medlemskap i Nato är starkt i näringslivet och Företagarnas vd Günther Mårder ser ett medlemskap i försvarsalliansen som logiskt.

ANNONS

”För näringslivet här och nu vore det mest logiska ett medlemskap”, säger Günther Mårder till Dagens Industri.

Av 1 746 svarande i Di-barometern säger 64 procent ja till ett Nato-medlemskap, samtidigt säger 19 procent nej till Nato.

Företagarnas Nato-sympatier rimmar med samhällets inställning i stort där opinionen för ett svenskt Nato-medlemskap vuxit sig stark efter Rysslands invasion och krig i Ukraina.

De har medverkat i undersökningen

I Di:s näringslivsbarometer intervjuas landets mest inflytelserika chefer.

Den aktuella undersökningen genomfördes av Ipsos på uppdrag av tidningen under perioden 10-21 mars.

Enligt branschorganisationen Företagarnas vd Günther Mårder är det viktigt att ha goda relationer i västvärlden som står för det mesta av exporten och importen, anser han.

Det finns samtidigt en ”överordnad risk” med en svenskt medlemskap i Nato att hamna ”i återkommande konflikter”, medger Mårder i Di, som uppger att totalt över hälften (55 procent) i det svenska näringslivet känner en oro över säkerhetsläget.

Om det var val i dag skulle hela 75 procent av de som deltagit i Di-barometern rösta på något av Sveriges Nato-vänliga partier, framgår det vidare.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Nato-medlemskap får stort stöd bland svenska företag [Dagens PS]

Läs också: Frågan om ett svenskt Natomedlemskap allt hetare [Dagens PS]

Läs vidare: Majoritet vill att Sverige går med i Nato [Dagens PS]