En förundersökning har inletts gällande händelserna med en anställd på Attendos boende som larmade om brister och fick reprimander.

ANNONS

Kammaråklagare Anette Fassel säger till Sveriges Television att en förundersökning om brott mot meddelarskydd har inletts om händelserna på Attendos boende Sabbatsbergsbyn.

Förutredning räcker inte

Hon förklarar att kraven för att inleda en förundersökning är lågt ställda, det räcker att det finns anledning att tro att ett brott som ligger under allmänt åtal har begåtts. Hon menar att polis och åklagare inte inte kan utreda vad som hänt på Attendos boende inom ramen för en så kallad förutredning. Därför måste en förundersökning inledas.

Det var en granskning i Sveriges Radio som det uppmärksammades att Attendo gav en anställd en formell reprimand för att hon, i Expressen, berättat om förhållanden under pandemin på boendet Sabbatsbergsbyn.

Har fått offentlig ursäkt

Attendos vd Martin Tivéus har efter avslöjandena gett den anställda en offentlig ursäkt och företaget har lovat flera åtgärder för att förbättra rutinerna kring meddelarskydd.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Attendo erkänner bruk av underkända munskydd