Dagens PS

Företagens stora skräck – att bli kapad

företag
Cyberbrottslighet är stort bekymmer i näringslivet och oron är stor hos företagen för att bli kapade. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 06 nov. 2023Publicerad: 06 nov. 2023

Över hälften av företagen i en ny rapport från Stockholms handelskammare oroar sig för att bli kapade. IT-brottslighet är ett stort bekymmer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sju av tio företagsledare är oroliga över IT-brott som exempelvis cyberattacker och dataintrång.

Hela 55 procent, mer än hälften, är rädda för att bli kapade och fyra av tio har redan utsatts för brott de senaste fem åren.

Ett av tio företag uppger att de redan har utsatts för otillåten påverkan.

Nio av tio företagsledare upplever att den allmänna brottsligheten accelererat och långt mer än hälften av de tillfrågade anser att brott riktade mot näringslivet har ökat de senaste fem åren.

“Kan förlama företag”

Siffrorna finns i rapporten Status Sthlm som Stockholms handelskammare presenterar i samarbete med Demoskop och där fler än 300 företagsledare från Stockholms och Uppsala län tillfrågats.

“Den här typen av kriminalitet kan förlama riktigt stora verksamheter och företag. Den lockar också många kriminella eftersom brotten är mycket lönsamma och drar mindre uppmärksamhet till sig än till exempel droghandeln”, säger Fredrik Erfelt på Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

Enligt siffror från polisens nationella bedrägericentrum utgör bedrägeribrotten numera gängens viktigaste inkomstkälla. Brottsvinsterna från bedrägerier uppgick till omkring 5,8 miljarder kronor under år 2022.

“I media rapporteras det om sprängningar, skjutningar och brandattacker varje dag. Men kriminaliteten som drabbar näringslivet flyger under radarn”, säger Fredrik Erfelt.

Läs även: Duo: Företag nyckeln mot brottsligheten Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS