Ford dumpar tusentals jobb, mestadels i Nordamerika och Indien, när bolaget omstrukturerar och satsar på mjukvarudrivna elfordon. 

ANNONS

Sammanlagt rör det sig om 3 000 tjänster som ska bort hos Ford, rapporterar Reuters.

För många anställda utan kompetens

Vd:n Jim Farley har länge sagt att bolaget har för många anställda där inte tillräckligt många har den kompetens som krävs när bilindustrin går över till elfordon och digitala tjänster.

”Vi skär ner arbete, samt omorganiserar och förenklar funktioner i hela verksamheten. Du kommer få fler detaljer från ledarna för dina verksamheter senare i veckan”, uppgav Jim Farley och bolagets ordförande Bill Ford i ett gemensamt mejl till de anställda.

Aktien sjönk

Som ett resultat sjönk aktien nästan fem procent under måndagen.

Ford blickar mot Tesla och vill generera mer intäkter genom tjänster som är beroende av digital mjukvara och uppkoppling. Teslas vinstmarginaler har överträffat Fords hittills i år, och Jim Farley döljer inte att han snabbt vill minska Fords kostnader.

Högre kostnader för biltillverkarna

Det är emellertid inte bara Ford som brottas med högre kostnader. Stigande priser på batterier, råvaror och frakt sätter press på biltillverkarna. Trots det ser Ford ut att klara sin vinstprognos för helåret, även med 3 miljarder dollar i högre kostnader på grund av inflationen.

Förra månaden uppgav Farley att ”kostnadsminskningen kommer att ske” i förbränningsverksamheten, men under måndagen uppgav Ford att personalnedskärningarna kommer att påverka alla delar av företaget.

ANNONS
ANNONS

Nästa år kommer bolaget och andra biltillverkare inleda förhandlingar med fackförbundet United Auto Workers, där facket redan har uttryckt sin oro för att elfordon kommer leda till färre tillverkningsjobb och att fler positioner sprids till icke-fackliga batteri- och hårdvarufabriker.

Läs även: Företag lobbar för en snabbare övergång till eldrivna fordon [Dagens PS]