Forbes listar världens mest värdefulla sportsimperium 2022. På listan finns 25 namn, däribland Liberty Media och Kroenke Sports & Entertainment.

ANNONS

Världens sportsimperium blir allt mer värdefulla, skriver Forbes, som i år listar 25 namn.

Största sportsimperium

Högst upp på listan ligger Liberty Media som har baseballlaget och World Series-mästaren Atlanta Braves under sina vingar, såsom ägande i motorsport som Formula 1.

Det totala företagsvärdet uppgår till 17,2 miljarder dollar, eller motsvarande 158 miljarder kronor –  en ökning med 32 procent från förra året och som beror på stora vinster i intäkter och rörelseintäkter i både Atlanta Braves och Formula 1 under fjolåret.

Nya medieavtal driver upp lagvärden

Forbes har ökat listan från 20 till 25 namn i år, eftersom det sammanlagda företagsvärdet på årets topp 20-lista har stigit med 22 procent till 124 miljarder dollar. Höjningen beror till stor del på nya medieavtal som driver upp lagvärdena i NFL och NHL. Ett exempel på att värdet på sport skjuter i taket är Fenway Sports Group som i slutet av förra året betalade omkring 900 miljoner dollar, eller drygt åtta miljarder kronor, för ishockeylaget Pittsburgh Penguins, upp nio gånger vad laget köptes för 1999.

Fastigheter hjälper till

I många fall är fastigheter inräknade, vilket leder till värdeökningar hos bolagen. Jerry Jones är Dallas Cowboys-ägaren, vars imperium ligger på fjärde plats med 8,85 miljarder dollar som spenderade runt 1,5 miljarder dollar på Star – NFL-lagets huvudkontor och träningsanläggning. Det inkluderar även Ford Center, som är värd för evenemang som sträcker sig från gymnastik till Sesame Street Live. Projektet är värt omkring två miljarder dollar, och visar att sport sprider sina vingar till nya näringar i allt större utsträckning.

ANNONS
ANNONS

Samtliga 25 namn på listan och hur mycket de värderas till hittar du här.

Läs även: Kvinnliga idrottare tjänade rekordmycket 2021 [Dagens PS]