Dagens PS

Fick 3,4 miljoner kronor i stöd – köpte lyxbil

Lyxlirarna som sökt och fått statligt coronastöd är flera, visar Expressens granskning. (Foto: TT)
Lyxlirarna som sökt och fått statligt coronastöd är flera, visar Expressens granskning. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 24 aug. 2020Publicerad: 24 aug. 2020

Skrupelfria företagsledare avklädda i ny granskning. Vältrar sig i extravaganser för skattebetalarnas pengar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dina Pengar i Expressen berättar att statens omställningsstöd inte alltid hamnar där det borde, hos företag som på riktigt är kris i spåren av pandemin.

Tvärtom har omställningsstödet i flera fall gått till “miljardärer, riskkapitalister och dömda ekobrottslingar som fortsätter att leva lyxliv”, skriver tidningen och berättar att bland annat klockedjan Ur & Penn kvitterat ut 3,4 miljoner kronor i omställningsstöd från statskassan, samtidigt som ägarna kostar på sig exklusiva bilar som vanligt folk bara kan drömma om.

Den ena ägaren, Ayad Al-Saffar, har tre lyxiga Bentley och en Lamborghini. Den andra ägaren, Osama Saffar, bror till Ayad Al, uppges bland annat äga en Rolls Royce, två Audi, en Porsche och en Mercedes privat.

Bor i lyxhus i Djursholm

Bröderna bor, visar kartläggningen, i fashionabla Djursholm.

Osama Saffar köpte enligt Expressens granskning en Bentley Continental GT samtidigt som Ur & Penn sökte bidrag från staten.

När tidningen pressar honom om moralen i detta, med tanke på att företaget sökte krisstöd, svarar Osama Saffar att han inte behöver svara på frågorna.

“Privat är en sak och företag en sak, eller hur?”, säger han.

ANNONS

Hans bror, Ayad Al-Saffar, som alltså är den andra ägaren i Ur & Penn-koncernen, shoppade å sin sida en specialutrustad Rolls-Royce Phantom VIII i vintras. Lyxbilen har en prislapp på minst 6 miljoner kronor. Men med all extrautrustning som ingår i just den här bilen är bedömningen att priset kan vara omkring 10 miljoner.

Abed Al-Saffar son, Abed Al-Saffar, är vd för Ur & Penn. Han vägrar svara på frågor på telefon och skriver i stället i ett mejl till Expressen:

“Eftersom vårt försäljningstapp uppgick till 60% varje dag när det var som värst, och då vi har omkring 1 000 anställda som förlitar sig på oss som arbetsgivare så är det ett enkelt val. Om vi inte hade begärt omställningsstöd, genomfört permitteringar eller belånat oss mer så hade vi behövt varsla personal och stänga butiker.”

Hotellkungen skäms inte

Även krögaren och ägaren till Nobis-koncernen, Alessandro Catenacci, som uppges ha cashat hem totalt över 100 miljoner kronor i aktieutdelningar under fem år, granskas med tanke på att bolaget sökt och fått omställningsstöd från staten.

“Det har gått ut stöd som man regelrätt kan få och jag förstår inte varför jag ska sitta här och skämmas”, säger Alessandro Catenacci till Expressen, som även synar Stenafamiljen – största ägare i krisande hotellkedjan Scandic, som fått 148,6 miljoner kronor i omsättningsstöd.

Även grova och dömda skattebrottslingar, liksom riskkapitalist-miljardärer har lyft skattemiljoner, visar granskningen.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig
unionen liten logo

Vet du om att även du som egenföretagare kan försäkra bland annat din inkomst?

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS