Dagens PS

Ekonom: Svensk covidlinje övertrumfar EU-standarden

Claes Hemberg
Claes Hemberg har jobbat i över 20 år som sparekonom på Avanza. (Foto: TT)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 29 juli 2020Publicerad: 29 juli 2020

Sveriges ekonomi har klarat coronakrisen betydligt bättre än majoriteten av de europeiska länderna, säger sparekonomen Claes Hemberg. Sveriges ekonomi väntas backa 4 procent i år medan Tysklands spås gå bakåt 8 procent. “Övriga Europa har stundtals slutat fungera”, säger han. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Claes Hemberg har jobbat i över 20 år som sparekonom på investmentbanken Avanza. Till Aftonbladet säger han att Sveriges coronastrategi visat sig vara ekonomiskt gynnsam.

“De här 4 procent visar att det går dubbelt så bra för Sverige som snittet i Europa. Öppenheten har gjort att man har kunnat fortsätta producera, importera och exportera. Övriga Europa har i stället stundtals slutat fungera”, säger han.

Istället för att visa tillväxtsiffror, vilket är det normala, så väntas svensk ekonomi backa med 4 procent under året. I Tyskland spås nedgången dock bli 8 procent.

“Tunga industriländer som Tyskland har större problem”, säger han.

Storbolagen visade goda resultat

Han menar också att den höga graden av inhemskt sparande gör att Sverige har stått bra rustat för krisen jämfört med andra länder.

“Svenskarna har ungefär hälften av sitt sparande i Sverige. Och de har sparat mer än sparare i till exempel Tyskland och många andra länder”, säger han.

Han påpekar också att många av de svenska storbolagen redovisade starka rapporter för det andra kvartalet, vilket kan locka utländska investerare.

ANNONS

Läs mer: Heja Sverige, vi klarar ju krisen hyfsat!

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS