Förutom sänkt reduktionsplikt, som Svenskt Näringsliv applåderar, kommer nu tips på skattesänkningar som kan bekämpa inflationen och ge ekonomin en skjuts, heter det.

ANNONS

Enligt Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, gör den sänkta reduktionsplikten på 6 procent både att drivmedel blir billigare och att inflationen dämpas.

Det säger han i en artikel i bransch- och arbetsgivarorganisationens egen tidningen TN.

Men han lyfter också fram en rad andra förslag på skattesänkningar som han menar är bra för svensk ekonomi och tyglar inflationen.

Sänkt elskatt och arbetsgivaravgift

Han nämner sänkt elskatt, sänkt arbetsgivaravgift och fler i arbete genom sänkta kostnader för att anställa för arbetsgivare.

”Mer långsiktigt måste vi ta itu med det stora problemet att 1,2 miljoner människor i arbetsför ålder eller motsvarande ungefär en fjärdedel av arbetskraften inte försörjer sig själva”, säger Daunfeldt till TN där det framgår att han ser fram mot fler reformer i höstbudgeten.

Ett annat sätt än att minska kostnadsbördan för företag för att bryta utanförskapet är att öka incitamenten för arbete framför bidrag, anser han.

ANNONS
ANNONS

Det handlar också om att rikta åtgärderna där de får mest effekt, alltså till dem som jobbar i dag men inte tillräckligt många timmar för att klara sin egen försörjning. Det är där stöten ska sättas in, anser Svenskt Näringslivs chefsekonom.

Läs även: Skattesänkningar kan skjutas upp [DagensPS.se]