Nu ska konflikten kring it-företaget Hogia upp i tingsrätten. Bröderna Johan och Markus Hogsved hävdar i sin stämningsansökan maktmissbruk som minoritetsägare. Samtidigt vill grundaren Bert-Inge Hogsved se att majoriteten av Hogia ska bli stiftelseägt.
Bråket om familjeföretaget tas upp i rätten
Mest läst i kategorin
Tvisten har pågått under många år där partnerna inte kan samsas hur bolaget ska styras och de möts i tingsrätten i juni.
Vill se likvidation
Johan och Markus Hogsved, som är minoritetsägare och tillsammans innehar 30 procent av aktierna i Hogia, vill se likvidation av bolaget, eftersom de enligt stämningsansökan som minoritetsägare “i praktiken aldrig kan utnyttja sitt nuvarande aktieinnehav.”
Resten av aktierna kontrolleras av Bert-Inge Hogsved och hustrun Åse Hogsved.
”Jag har aldrig haft några tankar på att sälja aktier. Jag har aldrig fört några sådana diskussioner trots att ganska många har velat föra diskussioner med mig. Kring det känns det som att sönerna tänker annorlunda”, säger Bert-Inge Hogsved till Di.
Sönerna anser vidare att Bert-Inge och Åse Hogsved har missbrukat sitt inflytande i Hogia genom att bolaget lånat ut 260 miljoner kronor till bolaget Hakenäs gård som ägs till 100 procent av paret Hogsved.
”Sönerna har i stämningen introducerat ett begrepp som vi inte har använt tidigare: aktieägarvärde. Aktierna och vad de är värda har inte varit intressant för mig och Åse eftersom det aldrig föresvävat oss att vi skulle sälja dem”, fortsätter Bert-Inge Hogsved.
Stora konsekvenser
En eventuell likvidation kan få enorma konsekvenser för hela verksamheten.
”Bolaget kan enkelt undvika detta genom att lösa ut minoritetsägarna”, säger Mårten Hulterström, advokat på Wistrands advokatbyrå som företräder Johan och Markus Hogsved.
Bröderna Hogsved vill inte kommentera fallet i media.
Läs mer: Chefen som vägrar att varsla: ”En hederssak”
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.