Apple stämmer det israeliska spionföretaget NSO Group som säljer programvara till myndigheter som gör det möjligt för dem att hacka iPhones.

ANNONS

NSO Group utvecklar programvaran Pegasus som gör det enkelt att hacka mobiltelefoner som iPhones, skriver CNBC.

Journalister hackade 

Amnesty International har tidigare sagt att journalister och människorättsaktivister har fått sina mobiler hackade med hjälp av spionprogrammet.

Genom stämningen vill Apple förbjuda  NSO Group från att använda Apples programvara och tjänster. Företaget kräver också skadestånd på över 75 000 dollar.

Apple vill samtidigt varna andra spionföretag.

”De steg som Apple tar idag kommer att sända ett tydligt budskap: i ett fritt samhälle är det oacceptabelt att använda statligt sponsrade spionprogram mot oskyldiga användare och de som försöker göra världen till en bättre plats”, uppgav Ivan Krstic, Apples chef inom säkerhetsteknik, i en tweet.

Samtidigt hävdar NSO Group i ett uttalande att ”tusentals liv har räddats i världen tack vare NSO Groups teknologier som används av sina kunder”.

Motverkar terrorister

Företaget säger sig motverka pedofiler och terrorister genom sina spionprogram.

ANNONS
ANNONS

Tidigare i år uppgav Amnesty att de hittat bevis på en hackad iPhone 12 och att de har fått en läckt lista med 50 000 telefonnummer som NSO Groups programvara riktar sig till. Programvaran påstås ha använts för att övervaka släktingar och personer nära Jamal Khashoggi, Washington Post-journalisten som dödades i Turkiet av lönnmördare som arbetade på uppdrag av Saudiarabien.

Läs även: Fyra nya hot mot din smartphone [Dagens PS]