Staten kan komma att utöka ägandet i stora svenska bolag framöver. Det säger finansministern Magdalena Andersson i en intervju med Dagens Nyheter. “Det är absolut en väg att gå”, säger hon.
Andersson öppnar för mer statligt ägande
Mest läst i kategorin
Andersson delar in krishanteringen i fyra delar. Den första delen handlar om att hantera situationen inom vården. Fas två är de snabbt framtagna krispaketen som regeringen presenterat för att skydda jobb och företag. Nu väntar steg tre, vilket innebär att regeringen siktar på att begränsa de skador som arbetslösheten kommer att skapa. Regeringen vill också spara pengar till efter den akuta krisen.
Syftar till att “återstarta ekonomin”
“Vi vill ha resurser kvar så att vi kan återstarta ekonomin, både i form av konsumtionsstimulanser och investeringar. För att kicka igång ekonomin men också för att vi vill ställa om Sverige till ett mer klimatsmart samhälle”, säger Magdalena Andersson till DN.
Finansministern betonar också att man inte kommer att kunna rädda alla jobb och företag. Företag kommer att gå omkull och människor blir arbetslösa, förutspår hon.
På en fråga vad som är svårast just nu uppger hon att det är hur långvarig krisen kommer att vara.
Skattebetalarna får ta risk
När det gäller statligt ägande tar hon upp att Sveriges historiskt investerat statens pengar. Däremot ser hon inte det som realistiskt att staten går in i kaféer och restauranger.
“Det är så vi brukar jobba i Sverige. Skattebetalarna är med och tar en risk och ska också ha möjlighet att vara med på uppgången, när det vänder, och kunna få tillbaka en del av pengarna”, säger hon.
Hon betonar också att det är olämpligt att dela ut stora belopp om man tänker ta del av statens stöd.
Nyheter producerade i samarbete med Finwire
Nyheter producerade i samarbete med Finwire
Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.