Dagens PS

Analys: Högutbildade flyr – hotar ekonomin

ekonomin
Di:s skribent varnar i en krönika för flykten från Sverige av högutbildade. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 26 sep. 2023Publicerad: 26 sep. 2023

Utvandringen av högutbildade från landet beskrivs i en Di-krönika som “det största hotet” mot Sveriges ekonomi och kronan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns orsaker till att de välutbildade lämnar landet, enligt Henrik Mitelman på Di.

“Vi kan inte kombinera skjutningarna och annat elände med världens högsta skatter på arbetstagare. Då sticker de smartaste”, skriver han i sin kolumn.

Sverige är inte lika tryggt längre eller särskilt attraktivt för högutbildade. Den utflyttning som sker nu är annorlunda än tidigare, då entreprenörer och kapital övergav Sverige, det skedde mellan åren 1970 och 2000, konstaterar Mitelman som anser att Sverige och regeringen måste anstränga sig för att behålla välutbildade inom landets gränser.

Slutsats: Inte råd att höja skatterna mer

“Det är dessa människor som finansierar det hela.”

När akademiker lämnar för utlandsjobb, där villkoren är bättre, är det samhället och staten som står som förlorare, samtidigt som svensk ekonomi hukar under en stor invandring kombinerat med en usel integration, skriver Mitelman i Dagens Industri och konstaterar att det inte skett något “revolutionerande” på arbetsmarknaden även om fler utlandsfödda fått jobb.

Det dummaste Sverige kan göra är att höja skatterna för de som arbetar, vilket finansminister Elisabeth Svantesson (M) förespråkar, anser Mitelman och betonar att vi inte har råd att mista våra stjärnskott, som andra länder inte oväntat tar emot med öppna famnen.

Läs även: Norra Norrland tar täten i konjunkturen Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS