Dagens PS

27-årig svensk: Så tjänar man en miljon i veckan

En 24-årig doldisföretagare tjänade nyligen 2 miljoner på två veckor med en kopia av den populära plastprylen Fidget Cube
En 24-årig doldisföretagare tjänade nyligen 2 miljoner på två veckor med en kopia av den populära plastprylen Fidget Cube
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 06 okt. 2017Publicerad: 06 okt. 2017

Succésvensken som utmanat Apples Iphone – och sprängt miljardvallen – varnar svenska företag: anpassa er eller “gå under”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en krönika i Veckans Affärer skriver svensk-kinesiske 27-åringen Carl Pei, medgrundare av den hyllade smartphone-tillverkaren OnePlus, om ett fenomen som bör få svenska och europeiska företag att darra. Den framgångsrike entreprenören – vars företag omsatte 2,5 miljarder kronor under det första verksamhetsåret med Iphone-utmanaren –  skulle nyligen måla om sin lägenhet i Kina när han slogs av att det skett ett paradigmskifte i konkurrensen mellan företag i öst och väst.

Carl Pei berättar att han snabbt fick offertförslag från en målerifirma som kom förbi bostaden med en färgkarta. Handpenningen betalades med fingeravtrycksläsare via den kinesiska meddelande-appen WeChat och i samma stund skapades en chattgrupp mellan honom, målarna och en kundansvarig. Carl Pei kunde på sätt följa arbetet i detalj under semestern kommande vecka.

Den tidigare Handelsstudenten har inte hört talas om något liknande i Sverige och frågan är om västvärlden hänger med i utvecklingen, undrar succéentreprenören.

”När länder traditionellt kända för låga priser, låg kvalitet och låg servicegrad inte bara levererar riktigt bra produkter och tjänster, utan även springer förbi Europa inom service och kundtjänst. Plötsligt minskar konkurrensfördelarna dramatiskt och alla måste vara redo eller gå under”, skriver han.

Carl Pei drar även en parallell till den 24-årige doldisen som nyligen blev stenrik på den stora hajpen kring Fidget Cube – en en liten kub i plast med en massa knappar, kulor och hjul som påstås kunna minska stress. Plastprylen blev snabbt en dundersuccé på crowdfundingsajten Kickstarter och fick “ihop miljontals dollar” på kort tid. Men lika snabbt blossade kopior upp.

Den okände 24-åringen var knappast först – men han var snabbtänkt och bäst, konstaterar Pei. Företagaren massproducerade en bättre variant av kuben som såldes via kinesiska e-handelsjätten Alibaba bara några dagar efter originalet lanserades och entreprenören tjänade motsvarande 2 miljoner kronor på två veckor.

Och oavsett vad man tycker om att tjäna pengar på andras idéer har svenska och europeiska företag inget val, menar Carl Pei som kom till Sverige som sexåring men i dag alltså åter bor i Kina. Om bolagen inte anpassar sig – illa kvickt – till den nya supersnabba ekonomin är många illa ute.

Eller som den 24-årige företagaren uttryckte det i en intervju nyligen, enligt krönikören:

”Du kan prata med ekonomer som är 60 år gamla som kommer säga att om du startar ett företag ska du sikta på att vara lönsam inom 18 månader. Det stämmer inte längre. Du kan vara lönsam inom fyra dagar.”

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS