Techsektorn är det stora dragloket när Placera korar månadens starkaste fonder. Sämst gick det för Turkietfonderna, efter att centralbankschefen sparkats.

ANNONS

Det är Placera, som ägs av nätmäklaren Avanza, som listar månadens vinnarfonder. Bästa sektor är tekniksektorn, särskilt i USA som är det land som gått starkast den senaste månaden, enligt Placera. Tekniksektorn steg 7 procent i amerikanska dollar, och en USA-indexfond steg 4,7 procent i svenska kronor.

Tungt för energisektorn

Tyngre gick det för energisektorn, som backade 4,5 procent den senaste månaden, med oljeprisfallet som drivkraft nedåt. Energisektorn har annars gått särskilt bra tidigare under året, tillsammans med finanssektorn. Den senare tappade också i sin uppgång, och steg endast en procent under den senaste månaden.

Stockholmsbörsen följde tätt på USA-börserna, en bred Sverigeindexfond steg 4,5 procent. En storbolagsfond som följer OMXS30 steg 3,7 procent den senaste månaden.

Bäst på Avanzas vinnarlista var blandfonden IKC Sverige Flexibel, som var den enda fonden som steg över 11 procent den senaste månaden. Det är en koncentrerad aktiefond med 26 innehav, varav de tio största står för 61 procent av fondens värde, skriver Placera.

Evolution och Embracer i topp

Starkast i fonden gick det största innehavet, Evolution Gaming, som gav en avkastning på närmare 30 procent. Näst störst är Embracer, som steg 17 procent den senaste månaden, och trea är EQT som steg med 22 procent.

Näst bäst var fonden Odin Sverige som steg 10,8 procent. Hos Odin Sverige är Embracer största bolag, och också det som gav störst avkastning senaste månaden.

ANNONS
ANNONS

På förlorarsidan bland fonderna finns två Turkietfonder, BNP Paribas Turkey Equity Classic R samt HSBC GIF Turkey Equity AC, som tappade 16 respektive 14 procent. Fallet förklaras av en utförsäljning av både aktier och den turkiska valutan lira efter att President Erdogan överraskande sparkade landets centralbankschef Naci Agbal, skriver Placera.

Läs mer: Billiga fonder – kunderna får tillbaka pengar