Efter kritik tar SEB bort etiketten Hållbar från några fonder, och lanserar en ny hållbarhetspolicy. Samtidigt blir det tvärnit för bolag som har särskilt stor negativ påverkan på klimatet.

ANNONS

Kritiken från bland annat Di, där SEB har använt ordet hållbar i fonder, och samtidigt investerat i de största utsläpparna som gruvbolaget Rio Tinto, har lett till att storbanken nu agerar.

”Vi tar bort namnet Hållbarhet från fonder under det första halvåret. Det innebär dock inte att vi sänker kraven, snarare det motsatta”, säger Javiera Ragnartz, vd för SEB:s fondbolag som förvaltar närmare 1 000 miljarder kronor, till Di.

Ny hållbarhetspolicy

Samtidigt har SEB tagit fram en ny hållbarhetspolicy, där samma hållbarhetskriterier kommer att tillämpas i samtliga fonder.

De bolag som har särklit stor klimatpåverkan kommer att uteslutas, och investeringsportföljen ska vara klimatneutral 2040.

”Vi har en kommitté som beslutar om exkluderingar och tar ställning till hur bolagen arbetar med omställning”, förklarar Elisabet Jamal, hållbarhetschef på SEB:s fondbolag.

”Dessutom tar fondförvaltarna hänsyn till hållbarhetsfrågor i sin analys.”

Läs mer: Storbankerna nobbar klimatbovarna

 

ANNONS
ANNONS