Finansinspektionen återkallar tillstånden för Nord Fondkommission på grund av ”stora och systematiska brister”, enligt ett pressmeddelande. 

ANNONS

Finansinspektionens beslut innebär att Nord inte längre får ge finansiell rådgivning eller sälja finansiella produkter. Återkallningen av tillstånden sker på grund av allvarliga brister i bland annat bolagets rådgivningsverksamhet, skriver Finansinspektionen i ett pressmeddelande.

”FI har valt att återkalla företagets tillstånd på grund av stora och systematiska brister i rådgivningen till sina kunder”, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Inte följt reglerna för tredjepartsersättning

Bolaget har ett 30-tal anställda och närmare ett 50-tal anknutna ombud. FI återkallar tillstånden med omedelbar verkan.

Enligt Finansinspektionen har Nord Fondkommission bland annat gett kunder råd att investera i företagsobligationer med höga risker utan att säkerställa att kunden haft nödvändig kunskap och erfarenhet för att kunna förstå riskerna med dessa produkter. Nord har enligt FI även fått ersättning från emittenterna av dessa företagsobligationer (så kallad tredjepartsersättning), utan att följa det stränga regelverket för sådana ersättningar.

Undersökningen visar även att Nord haft stora brister i sin interna styrning och kontroll.

ANNONS
ANNONS

”Det här är ett tydligt exempel på när försäljning drivs mot det som är gynnsamt för det egna företaget istället för det som är bra för kunden”, säger Erik Thedéen.

Läs även: Fondsparare i Sverige drar ned på risken [Dagens PS]