Dagens PS

Di: Tufft år för svenska hedgefonder

(Foto: TT)
(Foto: TT)
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 27 aug. 2018Publicerad: 27 aug. 2018

Många svenska ränte- och multihedgefonder har haft det tufft under 2018, samtidigt visar aktiefokuserade hedgefonder från fondbolag som Gladiator, Bodenholm och PriorNilsson på god avkastning. Det framgår av en artikel i Di.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den samlade bilden av hedgefondsektorn är att den kämpar i motvind. Genomsnittlig avkastning hittills i år för svenska hedgefonder enligt analysbolaget Hedgenordic är blygsamma 0,2 procent, skriver Di.

Brummer & Partners, som är Sveriges största hedgefondförvaltare, var per den 25 augusti upp med 1,5 procent. Siffran avser Brummer Multi-Strategy som är en paraplyfond bestående av åtta olika hedgefonder förvaltade av fondbolaget.

Bäst hittills i år inom Brummer är aktiehedgefonderna Bodenholm och Manticore, som avkastat omkring 8 procent. Den tidigare paradfonden Nektar, inriktad på ränteförvaltning, har backat med 1,4 procent i år.

Förvaltaren Max Mitteregger, som navigerar fonden Gladiator, har presterat starkast bland de störrer hedgefonderna med en avkastning på 18 procent hittills i år. Under juli månad var det aktieinnehav i bolagen Recipharm, Saab och Sobi som bidrog mest till avkastningen.

Fondbolaget Prior & Nilssons aktiehedgefond Idea har också glatt andelsägarna i år med en avkastning på drygt 10 procent. Bland fondens större innehav märks Ericsson, Nordea, Nokia och Castellum.

Även aktiehedgefonden Norron Select har gått bra i år med nästan 7 procent i avkastning.

Utöver den negativa avkastningen för Brummers räntehedgefond Nektar, som förvaltar 13 miljarder kronor, har andra större hedgefonder med fokus på räntemarknaden också utvecklats svagt.

Excalibur och jättefonden Catella Hedge, som förvaltar närmare 11 miljarder kronor, är exempel på fonder med negativ avkastning i år.

ANNONS

Även trendföljande kvantfonder har det svårt i dagens marknadsklimat. Ett exempel är SEB:s jättefond Asset Selection, som förvaltar 13 miljarder kronor. Den ligger hittills i år på minus 5,8 procent, framgår det av Di:s genomgång.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS