Mer än 100 000 personer har fått sina iris avskannade i utbyte mot kryptovalutan worldcoin. Tanken är att skapa ett kryptoprojekt som liknar universell basinkomst.

ANNONS

Det hela är del i ett projekt för att sprida digital valuta över världen. Worldcoin har distribuerat ungefär 30 irisskannare som de kallar ”orbs”, till tidiga användare på fyra olika kontinenter.

Orbs tar bild på användarens iris för att skapa en unik individuell kod som gör det möjligt att kräva ut gratis mynt.

I torsdags sa projektets ledare att de kommer att lansera hundratals orbs kommande månader. Man räknar med att distribuera 4000 orb-enheter per månad.

Projektets ledare har ännu inte sagt hur mycket valuta det kommer att röra sig om, och värdet kommer att vara lika volatilt som andra kryptovalutors. Men ambitionsnivån och komplexiteten i projektet är avsevärt högre än många andra projekt. Tanken är att att åstadkomma en distribution som skulle kunna fungera för medborgarlön.

Projektet har fått kritik för att vara integritetskränkande, men medgrundaren Alex Blanie förklarar för Financial Times att det inte går att identifiera enskilda användare och deras transaktioner, även om de har en egen kod i blockkedjan.

Mer än 130 000 personer har anmält sig till projektet så långt, och myntet de kommer att få ska vara användbart i nya finansiella applikationer.

Teamet bakom worldcoin har samlat in 25 miljoner dollar i riskkapital. Andreesen Horowitz och Sam Altman, båda kryptovalutaveteraner, har satsat pengar.

Sam Altman är dessutom en av projektets medgrundare. Han är också en uttalad förespråkare för universell basinkomst, alltså att på regelbunden basis förse människor med pengar utan krav på motprestation.

ANNONS
ANNONS

Folk som skriver upp sig på att delta i worldcoin-projektet kommer att få sina worldcoins på regelbunden basis enligt schema. Hur mycket och hur ofta det blir beror på hur många som väljer att delta, berättar Alex Blanie för Financial Times.

Som de flesta andra kryptoprojetk är har worldcoin ingen hårdvaluta i ryggen, utan värdet baseras helt på valutans popularitet. Så långt har worldcoin distribuerats i 12 länder i Asien, Latinamerika, Asien och Europa. Den mest produktiva orb-ägaren har sajnat upp mer än 10 000 personer i Chile genom att anställa personer som arbetar i skift.

Läs också:

Miami: Offentliganställda kan få lön i bitcoin
Binance satsar en miljard dollar i blockchainfond