Fintechbolaget Wise debuterade under onsdagen på Londonbörsen genom direktlistning och fick en värdering på 8 miljarder pund, motsvarande 94 miljarder svenska kronor.

ANNONS

Wise, som tidigare hette TransferWise, använde direktlistningsmetoden för att bli ett börsbolag, vilken är ganska ovanligt men som har fått ett uppsving efter att Spotify använde den vid sin börsnotering i New York 2018. Det innebär att inga nya pengar tas in och inga nya aktier utfärdas, aktierna som började handlas på börsen såldes i stället av tidigare investerare i bolaget.

”Det känns väldigt konsekvent med deras varumärke, särskilt direktlistningen. De kringgår det som ofta kan vara en mycket dyr process för att komma igenom en börsintroduktion och går direkt till marknaden, direkt till sina kunder och försöker sänka så många mellanliggande kostnader som möjligt”, säge Russ Shaw, grundare av Tech London Advocates till CNBC.

Estländarna tröttnade på höga kostnader

Wise är en av Storbritanniens största och mest kända fintech-unicorns som grundades av estländarna Taavet Hinrikus och Kristo Käärmann som tröttnade på de höga kostnaderna för att skicka pengar mellan Storbritannien och Estland. De hittade på ett nytt sätt att flytta pengar över gränserna till den riktiga växlingskursen.

Till skillnad från många bolag som noteras på börsen har Wise gått med vinst i flera år – företaget har varje år sedan 2017 varit lönsamt. För verksamhetsåret 2021 ligger vinsten på 30,9 miljoner brittiska pund, motsvarande 367 miljoner svenska kronor. Det är en fördubbling jämfört med året innan. Intäkterna klättrade med 39 procent till 421 miljoner brittiska pund.

Listad i olika klasser

Aktierna listades i två olika klasser – som gör att tidiga ägare och investerare får en större röstandel de kommande fem året. Bolaget ska också bygga ett system som erbjuder aktier till sina kunder som en bonus.

ANNONS
ANNONS

”Vi har i tio år byggt ett nytt sätt att flytta pengar runt om i världen – snabbare, billigare, enklare och helt transparent. En direktnotering ger oss ett billigare och mer transparent sätt att bredda Wises ägande, anpassat till vårt uppdrag”, sa Kristo Kaarmann, vd och medgrundare av Wise när direktlistningen i London blev offentlig.

Läs mer: Wise direktlistas i London – kunder ska bli aktieägare