Välj mellan att bli uppsagd på grund av ”undermålig arbetsinsats” eller avgå och få en kompensation. Detta upplägg ska över 50 Revolut-anställda i Portugal och Polen varit tvungna att välja mellan. Advokater säger till tidningen Wired att upplägget kan vara olagligt. 

ANNONS

Tidningen Wired skriver att brittiska neobanken Revolut ska ha gett ett 50-tal anställda ett ultimatum där de antingen accepterar att bli uppsagda på grund av ”undermålig arbetsinsats” eller själva väljer att avgå. I samband med det sistnämnda alternativet erhåller den anställde en mindre summa.

De över 50 anställda är inte en del av de 62 anställda vars uppsägningar utannonserades i maj. De anställda i fråga jobbar på Revoluts kontor i Portugal och Polen.

I Polen är det lagligt att säga upp personal på grund av undermålig arbetsinsats och Revolut uppger att de sagt upp ett antal anställda på kontoret i Krakow. Tidigare i år har företaget iscensatt ett sparpaket där anställda kan få aktier som substitut för delar av månadslönen.

”Folk är hela tiden rädda”

”Folk är hela tiden rädda att någon ska sparka dem”, uppger en HR-anställd för Wired. ”Självklart säger de inte att de kommer att säga upp dig [om du inte deltar i upplägget], men allt som allt var budskapet ungefär så. Om du offrar pengar så slutar vi sparka folk.”

En talesman från Revolut uppger att företaget följer lokala regler.

”När anställda lämnar företaget på grund av överflöd eller prestation siktar vi på att göra detta så smärtfritt som möjligt och i alla enskilda fall följer vi lokala arbetsrättsregler”. säger personen. Företaget meddelar också att det tidigare varslet på 62 personer utgjorde ”mindre än 3 % av arbetsstyrkan”.

ANNONS
ANNONS

Över 60 procent av Revoluts anställda har deltagit i ”lön-mot-aktier”-upplägget, uppgav företaget i maj. Advokater Wired har talat med uppger att omständigheterna kring uppsägningarna i Polen och Portugal kan bryta mot lagen, då de kan innefatta ”kriminella hot” och ”trakassier”.

Läs mer: Efter avhoppen: Revolut tvingas säga upp 60 [Dagens PS]