I samband med kvartalsrapporten från Tesla framkom att företaget tjänat 101 miljoner dollar, motsvarande 847 miljoner kronor, på bitcoin. 

ANNONS

Den amerikanska elbilsjätten Tesla redovisade under måndagen en intäktsökning till 10,4 miljarder dollar det första kvartalet 2021, jämfört med 6 miljarder dollar samma period i fjol, som Dagens PS rapporterat om.

I kvartalsrapporten framkommer också att Tesla tjänat 101 miljoner dollar, motsvarande 847 miljoner kronor, på försäljning av bitcoin, skriver CNBC.

Företaget köpte bitcoin till ett värde av 1,5 miljarder dollar i februari, motsvarande 12,5 miljarder svenska kronor. Det framkommer också i balansräkningen att de sålt ”digitala tillgångar” för 272 miljoner dollar till en vinst på 101 miljoner dollar. Det kan enligt CNBC tolkas som att Tesla sålt bitcoin till vinst när kryptovalutan rusat under det första kvartalet.

”Bitcoin har visat sig vara ett bra beslut, ett bra ställe att lägga in några av våra kontanter som inte används för daglig verksamhet … och kunna få lite avkastning på det”, säger Teslas Zachary Kirkhorn, som är finanschef, eller ”master of coin” enligt den nya titel han fått.

Pengarna rapporteras som en reduktion i driftskostnader i rapporten. Enligt Teslas vd Elon Musk handlar det om att bevisa valutans funktionalitet mer än försök att göra vinster i kryptovalutaspekulation.

”Jag har inte sålt någon av mina Bitcoin. Tesla sålde 10% av sina innehav huvudsakligen för att bevisa likviditeten i Bitcoin som ett alternativ till att hålla kontanter i balansräkningen”, skriver Teslas vd Elon Musk på twitter.

ANNONS
ANNONS

Tesla accepterar också kryptovalutor som betalning för sina bilar.

Läs mer: Tesla skrällde med nytt försäljningsrekord