Trenden med att handla och investera i kryptovalutor kommer sannolikt att fortsätta under år 2022. Bland annat Arcane Research siar att om börsen stiger kommer kryptovalutor att fortsätta stiga. Fortfarande toppar bitcoin och ether i värde men även andra uppstickare kan dyka upp under året.

ANNONS

Att börja spara och handla med kryptovalutor kan vara lite av en utmaning. Det finns många olika handelsplatser, olika sätt att investera och köpa kryptovalutor på med olika fallgropar att sätta sig in i.

Att börja handla med kryptovalutor

Att börja handla med kryptovaluta kräver lite studier i hur det fungerar. Det gäller först att lära sig grunderna, vilket inkluderar olika begrepp och hur handeln fungerar. Kom igång med den här enkla guiden om du vill lära dig mer om grunderna och hur du börjar handla med kryptovalutor år 2022.

Kryptovalutor svänger snabbt i värde vilket är viktigt att ha med sig. Det finns flera olika sätt att spekulera och handla med kryptovalutor. Det går snabbt att öka värdet likväl som i värsta fall förlora hela investeringen.

Det som är bra att överväga i början är om det är ägandet av själva myntet, eller token som är intressant. Det vill säga, att kunna ha möjligheten att även använda kryptovalutan för att handla varor och tjänster.

Ett annat alternativ är att utgå från prisexponeringen som liknar traditionella börsen. Då fokuserar handeln på prisuppgången och det är certifikat som köps. Certifikaten går att äga i ISK (investerarsparkonto) hos exempelvis Avanza. Att utgå från prisexponering används i regel för snabbare trading och affärer.

Olika risker med kryptovalutor

Det finns tusentals kryptovalutor på marknaden och det är alltid en stor risk i att investera i helt nya kryptovalutor. Ett exempel är kryptovalutan Squid som lanserades i samband med den populära TV-serien Squid Game. SVT skriver att personerna bakom bluffen kom undan med runt 29 miljoner svenska kronor.

För att undvika att drabbas av vad som benämns som ”rug pulls” är det bra att läsa på om vad som kallas DeFi-utrymme. DeFi har flera olika positiva aspekter som en helt ny möjlighet till decentralisering av ekonomin.

ANNONS
ANNONS

Tanken bakom DeFi är att det ska fungera som ett eget finansiellt ekosystem. Samtidigt är systemet mycket ungt och saknar till stor del någon granskning. Det leder till en risk att snabbt förlora allt som investerats.

En annan risk som förknippas med kryptovalutor är att manipulation av värdet med okända kryptovalutor. På traditionella börsen är detta olagligt men det sker inte sällan på kryptomarknaden.

Det är bra att vara observant på om det helt plötsligt börjar dyka upp ovanlig handel med kryptovalutor som tidigare haft lågt värde eller är helt nya. Ett annat tecken är många annonser som lyfter en okända kryptovalutor.