Oron växer för att Ryssland försöker runda sanktioner – USA vill stoppa det genom att belägga rysk kryptoutvinning med embargo.

ANNONS

CNBC rapporterar om att ”sanktioner hotar att lamslå Rysslands mångmiljardindustri”.

Det som åsyftas är den ryska kryptovalutaindustrin.

Ryssland är världens tredje största land när det handlar om bitcoinbrytning, enligt uppgifter från Cambridge universitet som refereras i artikeln.

Amerikanska tjänstemän uttrycker djup oro över att Ryssland försöker dra fördel av sin starka ställning på kryptovalutamarknaden och landet använder  kryptovalutor för att runda västs sanktioner.

USA:s finansdepartement har nu fokus på att sanktionera den ryska bitcoinutvinnaren BitRiver.

Så ser USA:s plan ut mot Rysslands kryptovalutaindustri

Det är kontoret för kontroll av utländska tillgångar på det amerikanska finansdepartementet som tänker ”använda alla verktyg i sin arsenal för att förhindra att Ryssland undviker sanktioner genom krypto”, enligt David Carlisle, vice vd för policy- och regleringsfrågor på kryptoefterlevnadsföretaget Elliptic, uppger CNBC.

Sanktionerna – eller embargot/handelsförbudet – syftar till att stoppa BitRiver och dess olika dotterbolag från att få tillgång till amerikanska kryptobörser eller gruvutrustning.

ANNONS
ANNONS

Globala tillsynsmyndigheter ser mycket allvarligt på att Ryssland har möjlighet att kringgå västs sanktioner för invasionen och kriget i Ukraina genom att utnyttja sin enormt lönsamma bitcoinproduktion.

Även Internationella valutafonden har tagit upp problemet.

Läs även: Ryssland försöker runda sanktioner med kryptovaluta [Dagens PS]