Myndigheter världen över måste agera snabbt för att stabilisera kryptomarknaden. Det tycker Benoît Coeuré, tidigare ECB-ledamot.

ANNONS

Bankernas affärsmodeller blir utmanade av så kallade stablecoins – kryptovalutor vars värde följer en annan valutas kurs – och DeFi.

Därför måste centralbanker och andra finansiella institutioner operera snabbt för att ta fram officiella digitala valutor, menade Benoît Coeuré, tidigare ledamot i ECB, Europeiska centralbanken, i ett tal under fredagen.

Många auktoriteter i den finansiella sfären upplever att kryptovalutorna utgör ett hot, skriver Financial Times. Även den svenska centralbankschefen Stefan Ingves har kommit med uttalanden där han befarar en bubbla kring kryptovalutorna.

Stablecoins hotar verksamheten för centralbanker och andra finansiella institutioner, som vanliga banker.

“Centralbanker har ett jobb att sköta – att leverera prisstabilitet och finansiell stabilitet – och de måste bibehålla sin förmåga att göra det jobbet”, sa Coeuré i sitt tal

“De måste agera medan det nuvarande systemet fortfarande är igång – och det nu.”

Om politiker och tjänstemän inte skyndar på sitt arbete med egna digitala tillgångar som backas upp av lagstiftning så kommer de att förlora sin nyckelroll i det finansiella systemet, menar Coeuré.

Coeuré sa att centralbankerna ser traditionella finansiella institutioner som en del av det nya, digitala valutasystemet.

”Men missta er inte: globala stablecoins, DeFi-plattformar och de stora teknikjättarna kommer att utmana modellen som banker arbetar med ändå”, sa han.

ANNONS
ANNONS

Bakgrunden till utspelet är att många riksbanker inte har utarbetat egna digitala mynt.

Den amerikanska centralbanken har inte inlett något sådant arbete och den europeiska centralbanken har bara börjat undersöka möjligheten. Kina kommer att lansera sin e-valuta inom kort.

Läs också:

Stefan Ingves: ”Handel i bitcoin är som frimärken”