Få betalt för att gå på toaletten – det låter lite för bra för att vara sant, men är faktiskt verklighet på ett universitet i Sydkorea. 

ANNONS

”Shitcoins” är en generell benämning på alla möjligen alternativa kryptovalutor som folk tycker är… ja, skit.

Cho Jae-weon, professor i stads- och miljöteknik på Ulsan National Institute of Science and Technology i Sydkorea har dock tagit det hela ett steg längre med sin uppfinning – en toalett som ger dig betalt för din avföring i en särskild digital valuta kallad Ggool.

Det fungerar som så att den ekologiska toaletten som kallas BeeVi (en kombination av orden bee och vision på engelska) använder sig av en vakuum-funktion för att skicka ned avföringen i en underjordisk tank och skippar den energikrävande användningen av massor av vatten, skriver sajten beincrypto.com.

Toaletten gör om avföring till energi

I den underjordiska tanken omvandlas avföringen till metangas och gödningsmedel. Metangasen används därefter för att skapa energi på universitetet, och har hittills använts för en gasspis, värma vatten och driva en bränslecell, skriver Decrypt.

För att uppmuntra ”insättningar” i systemet så får den som går på BeeVi-toaletten betalt för energin personen bidrar med i en särskild kryptovaluta som kallas Ggool. De som använder systemet får 10 Ggool per dag, oavsett hur mycket de… levererar.

ANNONS
ANNONS

”Ett värdefullt värde”

Ggool betyder honung på koreanska och valutan kan endast användas på en marknad på campus för att köpa enkla varor, som en kopp kaffe eller fika.

Eleverna skannar en QR-kod för att betala i Ggool. Det är tekniskt sett ingen kryptovaluta, då den inte går att bryta på något annat sätt än genom toalettbesök på Ulsan National Institute of Science and Technology.

”Om vi ​​tänker utanför boxen har avföring ett värdefullt värde för att göra energi och gödsel. Jag har satt detta värde i ekologisk cirkulation”, sa professor Cho Jae-weon till Reuters förra året.

Projektet har dock stött på problem sedan det först fick spridning på världens nyhetssajter under förra året. Analytics Insight skriver att projektet är på väg att dö ut på grund av ointresse av att gå den särskilda toaletten.

Läs även: Kryptojätte väljer elproduktion före bitcoin [Dagens PS]