SEB pekar i nytt marknadsbrev ut Teslas vd Elon Musk som en framtidens profet. Här är bakgrunden.

ANNONS

”Vår tids kanske främste uttolkare av hur framtiden ska bli heter Elon Musk”, skriver SEB:s chefsstrateg Johan Javeus apropå turbulensen på kryptomarknaden där varje utspel från Teslas vd Elon Musk sätter kryptovalutorna i gungning.

”Kryptovalutornas värde är helt beroende av hur stor plats vi tror att de kommer att ta i det finansiella systemet framöver och vad vi kommer använda dem till”, framhåller Javeus.

Som Dagens PS berättade i veckan rasade bitcoin under 40 000 dollar till den lägsta nivån sedan början av februari.

Det som utlöste det blytunga fallet då var att Kina förbjuder transaktioner med bitcoin.

Elon Musk nästan alltid inblandad
Annars är det ofta Elon Musk som har ett finger med i spelet när kryptomarknaden skakar. Som när han deklarerade att Tesla stoppar köp av bilar med bitcoin, vilket han senare i ett Twitterinlägg inte skulle tolkas som att Tesla säljer av sitt bitcoin-innehav.

ANNONS
ANNONS

Musk fick nyligen även den så kallade skämtvalutan dogecoin att rusa, vilket Dagens PS givetvis också uppmärksammade, bland annat kritiserade en professor i sammanhanget Teslas vd Elon Musk för att vara inkonsekvent i sina uttalanden om kryptovalutor.

Nu skriver SEB:s expert att framtiden för kryptovalutor är avhängigt hur vi ser på dem och hur de kommer att användas och vilken roll de kommer att få i det finansiella systemet.

”Blir de i framtiden var mans egendom ska priset upp men blir de istället förbjudna ska priset till noll. Vår tids kanske främste uttolkare av hur framtiden ska bli heter Elon Musk. Han och Tesla är skälet till att alla biltillverkare idag febrilt kämpar för att ställa om produktionen till elbilar och hans andra företag SpaceX har revolutionerat rymdfarten med sina återanvändningsbara raketer. När Elon (den enda globala företagsledare som ofta bara benämns med förnamn) säger något så lyssnar både beslutsfattare och investerare noga”, konstaterar Johan Javeus i SEB:s makrobrev.

Kommer fler företag göra som Tesla?

När Musk uttalade att miljön tar stryk av utvinningen av bitcoin, vilket han uppgav vara skälet till att Tesla drar i nödbromsen för betalningar med kryptovalutan, fick det omedelbar effekt, konstaterar Javeus.

”Därför blev uttalandet att bitcoins energianvändning är ett stort problem en stark signal till andra att valutan inte är ok att äga ur ett hållbarhetsperspektiv. Sen kan man kan tycka att problemet med energiåtgången varit känt sedan länge men Elons ställningstagande gav det en ny tyngd.”

SEB:s chefsstrateg utgår från att det inte blir en enkel sak att implementera kryptovalutor i det finansiella systemet och han ser med spänning fram mot hur andra företag, efter Teslas utspel, tänker agera när det gäller bitcoin, om de avstår från att ta i kryptovalutan utifrån miljöaspekten.

ANNONS
ANNONS

”Vi får se vad framtiden har att erbjuda men att det skulle gå lätt och smärtfritt att inkorporera kryptovalutor i det finansiella systemet är det nog bara de mest optimistiska kryptoentusiasterna som trott.”

Läs även: Musk uppmanar storägare att sälja kryptovalutan [DagensPS.se] »

Läs vidare: Goldman Sachs-chef slutar – blev rik på dogecoin [DagensPS.se] »