En man har erkänt sig skyldig till penningtvätt i samband med onecoin-skandalen 2017. Åtalet i den amerikanska domstolen gäller stämpling till bedrägeri mot en bank. Brottet utgör en liten del av härvan, där fyra miljarder dollar försvann i ett pyramidspelsliknande upplägg.

ANNONS

61-åriga David Pike har erkänt i ett telefonförhör, rapporterar Bloomberg.

Åklagaren menar att Pike har hjälpt Locke Lord LLP-juristen Mark Scott att tvätta pengar i samband med bedrägeriet. I summa ska det ha handlat om 400 miljoner dollar. Pike kan nu få upp till fem års fängelse. Mark Scott själv blev dömd 2019.

Enligt åklagaren var Scotts roll att sätta upp en falsk investeringsfond, där den försvunna bulgariska kvinnan Ruja Ignatova – onecoins grundare – processade sina intäkter.

När bedrägeriet pågick som bäst kallades Ignatova för Cryptoqueen. Hennes bror, Konstantin Ignatov, har erkänt sig skyldig till bedrägeri och penningtvätt.

Även om om onecoin drog in 3,4 miljarder euro, eller cirka 34 miljarder kronor, så had emyntet inget verkligt värde och kunde inte användas på något vis. Onecoin var ett globalt marknadsföringsnätverk som betalade aktörer för att rekrytera andra köpare. Man hävdade att man hade tre miljoner kunder från hela världen.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Östermalmsbo inför rätta i mega-kryptohärva
Låg svenske Sebastian bakom episka bedrägeriet?