Singapores nuvarande kryptobankomater får inte användas längre, sedan myndigheterna i landet vill begränsa marknadsföringen av valutorna till befolkningen.

ANNONS

Förbudet kom som en oväntad överraskning, uppger Daenerys & Co., som är Singapores största operatör av maskinerna, till Bloomberg.

Kryptobankomater stoppas

Bolagets fem kryptobankomater är utplacerade i shoppinggallerior där människor fram tills nu kunde köpa till exempel bitcoin och ether. Men myndigheterna vill ha större kontroll och i de nya riktlinjerna som släpptes under måndagen passar inte bankomaterna in längre.

Det är inte bara i Singapore som utvecklingen mot krypto sker snabbt. Enligt Coin ATM Radar, som följer utbredningen av kryptobankomater, finns det nu över 26 000 bankomater i världen där man kan sätta in eller ta ut bitcoin.

Hela 95 procent finns i USA och i Europa finns 1 263 stycken, men ännu ingen i Sverige.

Begränsar marknadsföringen av valutorna

Att ha krypto nära till hands, särskilt med kryptobankomater i shoppinggallerior, kan locka människor att handla ”på impuls” uppgav Singapores myndigheter, därav förbudet. Daenerys & Co. håller sina maskiner avstängda tills de får ytterligare information av centralbanken. En annan operatör, Deodi Pte., uppgav att man också stänger den enda verksamma kryptobankomaten.

ANNONS
ANNONS

Men det är inte bara Singapore som varnar sina medborgare om de ofta volatila valutorna, där bitcoin till exempel har rasat med 40 procent sedan november. Även i Spanien vill myndigheterna se tydliga varningskampanjer till potentiella kryptoinvesterare, och i Storbritannien föreslås hårdare regler för reklamskyltar för krypto som har dykt upp över Londons tunnelbana.

Läs även: FI-chefen vill se förbud: ”Bitcoin nationell fråga för Sverige” [Dagens PS]