På drygt ett år har över 9,8 miljarder kronor stulits i bedrägerier med kryptovalutor och bitcoin är den kryptovaluta som utsätts för flest bedrägerier.

ANNONS

Offer för kryptobedrägerier har förlorat mer än 1 miljard dollar, motsvarande 9,82 miljarder kronor, mellan januari 2021 och mars 2022, det framgår av en rapport från amerikanska Federal Trade Commission, det rapporterar Forbes.

Kryptobedrägerier har blivit den vanligaste typen av betalningsbedrägerier. Sedan början av förra året har över 46 000 människor förlorat pengar i kryptobedrägerier och 70 procent av bedrägerierna gjordes med bitcoin. 10 procent av bedrägerierna handlade om Tjuder och 9 procent om etherium.

Skakad kryptomarknad

Federal Trade Commissions rapport kommer i samband med att kryptomarknaden skakas och nästan hälften av alla som rapporterar att de, sedan år 2021, förlorat kryptotillgångar i ett bedrägeri säger, enligt rapporten, att det börjat med en annons, ett inlägg eller meddelande på en social medieplattform.

Nästan 40 procent av alla stulna pengar började med bedrägerier på sociala medier, de flesta på de Meta-ägda plattformarna Instagram 32 procent, Facebook 26 procent och Whatsapp 9 procent. Via Telegram började 7 procent av bedrägerierna.

Falska investeringar och romanser

Den allra vanligaste typen av bedrägeri handlade om falska investeringar, det börjar med ett löfte om extremt stor avkastning för investerare och bygger på människors begränsade kunskap om kryptovalutor. I den här typen av bedrägerier rapporteras 575 miljoner dollar, drygt 5 645 miljoner kronor, ha gått förlorade.

Den näst vanligaste formen av investeringsbedrägerier är romansbedrägerier. I den här typen av bedrägerier rapporterades 185 miljoner dollar, drygt 1 816 miljoner kronor, ha gått förlorade.

Begränsad kunskap

Förr året nådde kryptobedrägerier, enligt en rapport från Chainalysis, en rekordnivå på 14 miljarder dollar, 137,4 miljarder kronor. Det motsvarar dock endast 0,15 procent av alla kryptotransaktioner.

Människors begränsade kunskap om kryptovalutor och det faktum att det inte finns något formellt sätt att flagga misstänkt aktivitet och att det endast är möjligt att återkalla en transaktion med en privat nyckel som är svår att komma över, gör att många luras varje dag.

ANNONS
ANNONS

De ökande bedrägerierna har skapat ett nytt intresse för en striktare reglering av kryptovaloter.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Bitcoin ökade för tredje dagen på raken [Dagens PS]