Polisen i Malaysia kör en ångvält över den illegala bitcoin-datorer i landet. Bokstavligen alltså – efter ett stort beslag förstördes 1069 datorer som använts för bitcoin mining. 

ANNONS

I en gemensam operation har nationella polis myndigheter, staden Miri och elbolaget Sarawak Energy beslagtagit 1069 datorer som använts för så kallad bitcoin mining.

Därefter lades alla datorerna på polisens parkeringsplats, där en inhyrd ångvält körde över dem och krossade utrustningen, som ska ha haft ett värde motsvarande drygt 11 miljoner kronor.

Löser avancerade matematiska problem

Bitcoin mining är processen där nya bitcoin framställs. Det görs genom att datorkraft används för lösa olika avancerade matematiska problem i blockkedjan. Att lösa dessa problem verifierar transaktioner och får hela kedjan att fungera, och som belöning kan nya bitcoin ”låsas upp”.

Enligt Hakemal Hawari, vice polischef, gjordes beslagen mellan februari och april efter att elektricitet till ett värde av 8,4 miljoner Malaysiska Ringit, motsvarande drygt 17 miljoner kronor, stulits från elnätet.

”Totalt sex personer har framgångsrikt åtalats enligt avsnitt 379 i strafflagen för elstöld och har fått böter på upp till 8 000 RM och fängslats i upp till åtta månader”, säger han till den malaysiska tidningen The Star. Han säger också att stölden lett till att tre hus brunnit ner i staden Miri.

Landet ligger topp-tio i världen 

The Cambridge Center for Alternative Finance uppskattar att Malaysia står för 3,44 procent av all bitcoin mining i världen, vilket är en topp-tio-placering, skriver CNBC.

Malaysiska nyhetssajten Dayak Daily har lagt upp en video på när datorerna blir krossade av en ångvält.

Beslaget är inte den enda i sin klass – det finns gott om historier om illegal bitcoin mining där elektricitet stulits till bitcoin-datorer i operationen. Nyligen beslagtog säkerhetstjänsten i Ukraina dessutom 3 800 playstation 4-konsoler som gjorts om för att klara bitcoin mining.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: 11-årig flykting köpte bitcoin – nu multimiljonär

Läs mer: Kryptosektorns kamp för att bli hållbar