Europas fintech-bransch krisar i dagsläget, skriver Financial Times och nämner Monzo, Revolut och Wirecard. Klarnas kommande expansion till USA kan definiera hur väl branschen kommer stå sig. I en tillhörande intervju med bolagets vd Sebastian Siemiatkowski beskrivs flera orosmoln; Klarna-proflilen själv ser dock inga anledningar till att oroa sig. 

ANNONS

I krönikan (obs. sida kräver inloggning), som inkluderar en intervju, nämner tidningen flera europeiska fintech-bolag som har haft krissituationer under våren. ”Monzos revisorer är osäkra på om bolaget kommer att överleva. Revolut har rapporterat minskade intänkter /…/ Wirecard har imploderat på spektakulärt manér”, skriver tidningen och nämner även brittiska bolaget N26.

På frågan vad som skiljer Klarna från ovan nämnda bolag säger Sebastian Siemiatkowski: ”Vi har en fungerande intäktsmodell”.

Finns farhågår inför USA-expansion

Klarna har klarat coronakrisen väl, skriver tidningen och påpekar att ett gynnsamt e-handelsklimat har lett till att bolagets intäkter har ökat med 36 procent. Nu siktar bolaget på en USA-expansion.

Financial Times ämner tre orosmoln, i form av Paypal, Amazon och det Klarna-liknande Affirm, som är baserat i San Francisco. Gällande Paypal säger Siematkowski: ”Vi har konkurrerat med Paypal under många, många, många år och ändå skaffat 85 miljoner användare”.

Amazon är en ny konkurrent på hemmaplan i och med e-handelsjättens etablering i Sverige. ”Det är inte som att e-handelsbolag i Europa har sovit i 15 år”, säger Siemiatkowski och påpekar att det är orealistiskt att tro att Amazon kommer att nå en 50-procentig marknadsandel som de gjort i USA. ”Det här är inte 2005 längre”, fortsätter han.

ANNONS
ANNONS

Antingen krossar de mörka molnen Klarnas ambitioner, konstaterar tidningen, eller så blir Klarna Sveriges nästa fintech-sensation.

Läs mer: Klarna kan vara noterat om två år – troligtvis i USA [Dagens PS]